Trudno wymyślić nowe antybiotyki

Waleria Hryniewicz, mikrobiolog z Narodowego Instytutu Leków

Aktualizacja: 08.12.2015 20:33 Publikacja: 08.12.2015 20:08

Trudno wymyślić nowe antybiotyki

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński

Rz: Naukowcy alarmują, że hodowcy zwierząt nadużywają antybiotyków. Jak to wpływa na nasze zdrowie? Czy wystarczy skończyć z jedzeniem mięsa, by ten problem przestał nas dotyczyć?

Prof. Waleria Hryniewicz: O mięso akurat bym się nie martwiła, bo w Europie czy w USA kontrolujemy przecież zawartość antybiotyków w produktach spożywczych. Problem polega na czymś innym. Jeżeli w hodowli zwierząt przesadza się ze stosowaniem antybiotyków, a przesadza się, to chociażby salmonella, enterokok, pałeczka okrężnicy czy campylobacter – wszystkie te drobnoustroje, które dzielimy ze zwierzętami – po prostu uodparniają się na znane nam antybiotyki. A one później przechodzą ze zwierząt na ludzi i nas zarażają. Co więcej, potrafią także zdobytą wcześniej wiedzę przekazywać innym patogenom, już typowym dla człowieka.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Garden Point – Twój klucz do wymarzonego ogrodu
Wydarzenia
Czy Unia Europejska jest gotowa na prezydenturę Trumpa?
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne