Reklama
Rozwiń

Trudno wymyślić nowe antybiotyki

Waleria Hryniewicz, mikrobiolog z Narodowego Instytutu Leków

Aktualizacja: 08.12.2015 20:33 Publikacja: 08.12.2015 20:08

Trudno wymyślić nowe antybiotyki

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński

Rz: Naukowcy alarmują, że hodowcy zwierząt nadużywają antybiotyków. Jak to wpływa na nasze zdrowie? Czy wystarczy skończyć z jedzeniem mięsa, by ten problem przestał nas dotyczyć?

Prof. Waleria Hryniewicz: O mięso akurat bym się nie martwiła, bo w Europie czy w USA kontrolujemy przecież zawartość antybiotyków w produktach spożywczych. Problem polega na czymś innym. Jeżeli w hodowli zwierząt przesadza się ze stosowaniem antybiotyków, a przesadza się, to chociażby salmonella, enterokok, pałeczka okrężnicy czy campylobacter – wszystkie te drobnoustroje, które dzielimy ze zwierzętami – po prostu uodparniają się na znane nam antybiotyki. A one później przechodzą ze zwierząt na ludzi i nas zarażają. Co więcej, potrafią także zdobytą wcześniej wiedzę przekazywać innym patogenom, już typowym dla człowieka.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Garden Point – Twój klucz do wymarzonego ogrodu
Wydarzenia
Czy Unia Europejska jest gotowa na prezydenturę Trumpa?
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!