[srodtytul]Wojciech Cejrowski – boso przez świat[/srodtytul]
Maniok jest rośliną będąca podstawą wyżywienia w całej Amazonii. W kolejnym odcinku programu Wojciecha Cejrowskiego poznamy specjalne sposoby jej przygotowywania, bowiem przyrządzona w sposób niefachowy jest śmiertelnie trująca. Ze zmielonych lub startych bulw otrzymuje się masę, która po wysuszeniu i prażeniu jest mielona. Powstająca w ten sposób mąka (tzw. kassawa) służy do wypieku chleba, sporządzania i przyprawiania różnych potraw. Można ją także przerobić na alkohol. Z masy powstałej ze zmielenia bulw otrzymuje się także mączkę skrobiową zwaną tapioką. Używa się jej do wyrobów cukierniczych i do sporządzania dietetycznych potraw skrobiowych.
[i]11.50 | tvp 2 | sobota[/i]
[srodtytul]Kobieta na krańcu świata[/srodtytul]
Bohaterkami programu Martyny Wojciechowskiej są kobiety w różnym wieku, wyznające różne religie i pracujące w różnych zawodach. – Chcemy dzielić z nimi radości i smutki – mówi podróżniczka – zachwycić się pięknem otaczającej przyrody, zrozumieć lokalne zwyczaje, poznać smak regionalnych potraw i jak najciekawiej pokazać miejsca nieznane polskim widzom. Powodzenie pierwszej edycji programu świadczy o tym, że widzowie polubili historie niezwykłych kobiet – zapaśniczki Carmen z Boliwii, dziewcząt saperów z Kambodży czy namibijskiej panny młodej. Druga seria składa się z dziesięciu odcinków, których akcja toczy się w najbardziej egzotycznych miejscach na Ziemi, takich jak Borneo, Tajlandia czy Japonia.