Pomysł programu „Kuchenne rewolucje” (TVN, sobota, godz. 18) jest prosty. Znana restauratorka pomaga podupadającym jadłodajniom wyjść z kryzysu – proponuje zmianę menu, reorganizuje pracę zespołu, a na wszystko ma cztery dni. Potem następuje uroczyste otwarcie i goście sprawdzają, czy wprowadzone modyfikacje przyniosły pożądany efekt. W oryginalnej, brytyjskiej wersji programu „Kitchen Nightmares” gospodarzem programu był Gordon Ramsay – świetny, ale niezwykle wymagający kucharz, znany z ciętego języka i bezpośredniego stylu bycia.
Polskim producentom udało się namówić do współpracy Magdę Gessler. Ona także nie przebiera w środkach, by osiągnąć cel. Niejednokrotnie jej opinie wywołują niechęć i agresję uczestników programu, ale prowadząca wie, że ma rację, a stworzone przez nią własne imperium gastronomiczne jest tego najlepszym dowodem.
Do udziału w „Kuchennych rewolucjach” zgłosiły się bary i restauracje z całej Polski. W pierwszym odcinku Magda Gessler postara się pomóc właścicielom „Dzikiego Młyna” działającego w Warszawie i specjalizującego się w kuchni kresowej.
Okazuje się, że mocny charakter w biznesie gastronomicznym to podstawa. Bohater fascynującego serialu dokumentalnego „Słodki biznes” (Discovery Travel & Living, niedziela, godz. 13) Buddy Valastro, zwany amerykańskim królem tortów, stoi na czele rodzinnej firmy cukierniczej. Jest apodyktyczny i zasadniczy, ale to do niego największe sławy kierują zamówienia na słodkości.
Fanów programów kulinarnych zainteresuje zapewne także nowy program w TVN Style „Ulubione potrawy Rachel” (sobota, godz. 11.25). Pomysłowa kucharka zdradza przepisy na niebanalne i łatwe do przyrządzenia kanapki, sałatki, zupy i ciasta. Odcinki podzielono tematycznie. Będzie m.in. menu piknikowe, a także przekąski do zjedzenia... przed telewizorem.