Muskuły młodego Kima urosły. Widział to japoński kucharz

Życie pierwszej rodziny najbardziej zamkniętego kraju wygląda jak w telenoweli, z rywalizacją rodzeństwa, zachwytem młodego dyktatora nad filmami z Jean-Claudem Van Dammem i jego miłością do steków z hipopotama.

Publikacja: 15.05.2013 09:55

Tak to opisuje japoński kucharz, który gotował dla Kim Dzong Ila i obecnego przywódcy Korei Północnej Kim Dzong Una, w tekście wychodzącego w Hongkongu dziennika „South China Morning Post". Ten specjalista od sushi jest znany pod pseudonimem Kenji Fujimoto.

Pracował jako główny kucharz na dworze Kimów w Pjongjangu w latach 1988-2001, po czym uciekł z Korei Północnej do ojczyzny i wydał wspomnienia pod tytułem „Byłem kucharzem Kim Dzong Ila".

Nieoczekiwanie następca Kim Dzong Ila, jego syn Kim Dzong Un, wybaczył mu ujawnienie tajemnic i zaprosił w połowie zeszłego roku do Pjongjangu.

Kenji Fujimoto tym razem wielu tajemnic z pałaców Kimów nie ujawnił. Najciekawsze są wspomnienia o czasach dzieciństwa obecnego dyktatora, który jako 11-latek chodził z pistoletem Colt 45 wciśniętym za pas. Miał też, już jako 7-latek, władcze spojrzenie. A na bankiety dowódców wojskowych przychodził w miniaturowym mundurze.

Młody Kim Dzong Un fascynował się filmami z Jean-Claudem Van Dammem. W 2000 roku zobaczył go na ekranie bez koszuli i powiedział japońskiemu kucharzowi, że chce mieć takie muskuły jak ten aktor.

- I zaczął kupować sprzęt fitness i brać suplementy proteinowe. Muszę przyznać, że jak go zobaczyłem w zeszłym roku, to stwierdziłem, że jego muskuły się wyrobiły – zwierzył się gazecie Kenji Fujimoto. Dodał, że poradził Kim Dzong Unowi, by już nigdy nie wystrzelił żadnej rakiety.

Tak to opisuje japoński kucharz, który gotował dla Kim Dzong Ila i obecnego przywódcy Korei Północnej Kim Dzong Una, w tekście wychodzącego w Hongkongu dziennika „South China Morning Post". Ten specjalista od sushi jest znany pod pseudonimem Kenji Fujimoto.

Pracował jako główny kucharz na dworze Kimów w Pjongjangu w latach 1988-2001, po czym uciekł z Korei Północnej do ojczyzny i wydał wspomnienia pod tytułem „Byłem kucharzem Kim Dzong Ila".

Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1103
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1102
Świat
Szef NATO: Musimy oddać Donaldowi Trumpowi sprawiedliwość
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1101
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Świat
Tragiczna lawina w Indiach. Pod śniegiem zostało uwięzionych kilkadziesiąt osób
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”