Cez 137 wciąż groźny

25 lat po katastrofie w Czarnobylu, mieszkańcy co najmniej 2 obwodów Ukrainy nadal jedzą napromieniowane produkty. Wynika tak z pilotażowych badań organizacji Greenpeace.

Aktualizacja: 06.04.2011 09:41 Publikacja: 06.04.2011 09:28

Elektrownia jądrowa w Fukushimie

Elektrownia jądrowa w Fukushimie

Foto: Fotorzepa, Piotr Wittman

Skażone radioaktywnym cezem-137 są przede wszystkim mleko, grzyby, owoce leśne, ziemniaki i buraki z północno-zachodniej Ukrainy, czyli obwodów rówieńskiego i żytomierskiego. Na przykład w jednej ze wsi pod Równem skażenie mleka przekraczało 16-krotnie dopuszczalny poziom.Zebrane owoce i warzywa najczęściej są spożywane jedynie przez miejscową ludność.

Autorka badania Iryna Labunska podkreśla, że regularne badanie żywności przez władze zostało przerwane dwa lata temu. Rządzący nie robią także nic, by zmniejszyć poziom napromieniowania produktów spożywczych, na przykład dostarczając czyste nieskażone siano.

Pilotażowe badania Greenpeace obejmowały obwody równeński i żytomierski oraz trzeci nieskażony, który nie został nazwany.

26 kwietnia 1986 roku w 4. bloku elektrowni jądrowej w Czarnobylu doszło do eksplozji. Silnie skażona została 30-kilometrowa strefa wokół elektrowni. Ocenia się, że na Ukrainie skażeniu uległo około 50 tysięcy kilometrów kwadratowych w 12 różnych obwodach kraju. Lekarze od wielu lat odradzają jedzenie grzybów i owoców leśnych, a także niektórych produktów rolnych i picie mleka z obwodów wołyńskiego i żytomierskiego.

Fukushima - będą konsekwencje

Katastrofa w Fukushimie będzie miała konsekwencje dla zdrowia ludzi, środowiska naturalnego a także przemysłu nuklearnego - twierdzą międzynarodowi naukowcy.

Specjalną publikację w tej sprawie zamieszcza na swym portalu internetowymprestiżowy tygodnik Nature.

Eksperci piszą, że podobnie jak w Czarnobylu o skażeniu i jego skutkach decydować będzie cez 137. To promieniotwórczy izotop, którego okres połowicznego rozpadu przekracza 30 lat. W okolicy Fukushimy ograniczenia dotyczące spożycia grzybów,,jagód czy słodkowodnych ryb mogą obowiązywać przez kilkadziesiąt lat. Nałożą się na to skutki psychologiczne.

Naukowcy wzywają jednocześnie do przeprowadzenia szczegółowych badań w kwestii szkodliwości niskiego promieniowaniadla ludzi. Bo te dostępne dziś są niekompletne i dlatego akcja ochrony ludzi w Fukushimie prowadzona jest bardziej "na wyczucie" niż w oparciu o wypracowane wcześniej wzorce.

Eksperci piszą jednak, że reaktory budowane dziś są znacznie bezpieczniejsze o tych, które stoją w Fukshimie. Tamte powstały w latach 60. i 70. Od tego czasu w energetyce jądrowej dokonał się znaczący postęp. Budowane obecnie stwarzają dużo mniejsze zagrożenie niż te budowane pół wieku temu. - konkludują autorzy publikacji w Nature.

Skażone radioaktywnym cezem-137 są przede wszystkim mleko, grzyby, owoce leśne, ziemniaki i buraki z północno-zachodniej Ukrainy, czyli obwodów rówieńskiego i żytomierskiego. Na przykład w jednej ze wsi pod Równem skażenie mleka przekraczało 16-krotnie dopuszczalny poziom.Zebrane owoce i warzywa najczęściej są spożywane jedynie przez miejscową ludność.

Autorka badania Iryna Labunska podkreśla, że regularne badanie żywności przez władze zostało przerwane dwa lata temu. Rządzący nie robią także nic, by zmniejszyć poziom napromieniowania produktów spożywczych, na przykład dostarczając czyste nieskażone siano.

Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1023
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1022
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1021
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1020
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1019