Napiwki w Europie. Jakie kwoty należy zostawiać w restauracjach?

Jaki napiwek wypada zostawić kelnerowi w restauracji? Każdy kraj w Europie rządzi się swoimi regułami w tej dziedzinie, co podczas urlopu może skończyć się nieporozumieniem. O czym trzeba pamiętać zostawiając napiwek w restauracji?

Publikacja: 04.07.2023 10:32

Cafe Florian, jedna z najsłynniejszych weneckich kawiarni, jest oblegana przez turystów niemal przez

Cafe Florian, jedna z najsłynniejszych weneckich kawiarni, jest oblegana przez turystów niemal przez cały rok.

Foto: Clay Banks

Europa jest w większości zjednoczona, ale nie wspólna polityka nie dotyczy tematu napiwków. W każdym kraju obowiązują inne, zwyczajowe zasady dotycząceto kwot, które wypada zostawić kelnerowi w podziękowaniu za jego pracę.

Jaki napiwek zostawić kelnerowi?

Choć temat napiwków budzi kontrowersje zarówno wśród gości, jak pracowników gastronomii przez cały rok, to w tak zwanym „wysokim” sezonie zawsze wraca on jak bumerang. W Europie napiwki są co prawda dobrowolne, ale oczekiwane i bardzo mile widziane przez obsługę – i właśnie to przysparza gościom największy kłopot.

Czytaj więcej

Plaga samotności w Europie. Jeden kraj ma szczególnie nieszczęśliwych obywateli

Wiele osób ma wątpliwości, czy dawanie napiwków to dobra praktyka. Ich zdaniem przerzucanie części wynagrodzenia personelu bezpośrednio na gości „psuje” branżę gastronomiczną. Nie zachęca bowiem restauratorów do ustalania godziwych płac dla swoich pracowników.

Tak czy inaczej, zwyczaj zostawiania napiwku nadal jest żywy w większości krajów europejskich. Najmniej spójnymi i przejrzystymi zasadami w tej kwestii rządzą się Włosi. W długich na około 1200 kilometrów Włoszech, będących konglomeratem wielu lokalnych kultur i zwyczajów, wielkość napiwku zależy od regionu im miasta, w jakim się akurat znajdujemy.

Przykładowo w Rzymie napiwki są na porządku dziennym, nie są jednak zbyt wygórowane. Goście zostawiają kelnerom średnio 10 procent wielkości rachunku lub jedynie zaokrąglają go w górę, rezygnując z kilkudziesięciu eurocentów reszty.

Im bardziej na południe kraju, tym napiwki są mniej popularne. Warto pamiętać, że w bardzo wielu włoskich restauracjach i kawiarniach rachunek zawiera już opłatę za serwis w wysokości 15 procent, co zwalnia gościa z sięgania do portfela po dodatkowe monety.

Nie wszędzie w Europie kelnerzy oczekują napiwków

Z drugiej strony w niektórych krajach zwyczaj zostawiania napiwku nie jest zbyt popularny. Nie wymaga się go na przykład w krajach skandynawskich (włącznie z Islandią), a także we Francji – wszędzie tam do rachunku automatycznie dolicza się opłatę za serwis. Nie oznacza to jednak, że goście tamtejszych lokali gastronomicznych w ogóle nie dają napiwków – jest wręcz przeciwnie, jednak w grę wchodzą symboliczne kwoty.

Zwyczaj dawania napiwku nie jest zbyt powszechny również w Hiszpanii. O ile lokalsi zwykle płacą taką kwotę, jaka widnieje na rachunku i ani eurocenta więcej, to w dobrym tonie jest zostawić symboliczny napiwek w wysokości dwóch-trzech euro w zwykłym barze czy restauracji.

W przypadku włoskich lokali wyższej klasy do rachunku wypada doliczyć 5-10 procent jego wielkości. Stabilna kultura dawana napiwków panuje z kolei w Niemczech i Austrii, gdzie wynoszą one zwykle około 10 procent.

Napiwków nie dają też mieszkańcy Grecji. Oczekuje się ich jednak ze strony turystów i tu średnia wynosi około 10 procent. Nieco większą kwotą nagradza się pracę kelnerów w Wielkiej Brytanii. Na Wyspach goście barów i restauracji zostawiają zwykle napiwki wynoszące 10-15 procent.

Warto pamiętać, że wiele restauracji w całej Europie – nie tylko w wyżej wymienionych krajach – automatycznie nalicza dodatkową opłatę za obsługę. Tak się dzieje zwykle w sytuacji, kiedy do stołu zasiada większa liczba gości.

Nie jest to jednak regułą i niekiedy automatyczny napiwek naliczany jest niezależnie od liczby osób przy stole. Dopłata wynosi wtedy co najmniej 10, 12 i pół, a czasem nawet 15 procent kwoty widniejącej na rachunku. Zawsze warto więc dopytać obsługę o politykę danego lokalu w tej kwestii.

Europa jest w większości zjednoczona, ale nie wspólna polityka nie dotyczy tematu napiwków. W każdym kraju obowiązują inne, zwyczajowe zasady dotycząceto kwot, które wypada zostawić kelnerowi w podziękowaniu za jego pracę.

Jaki napiwek zostawić kelnerowi?

Pozostało 93% artykułu
Styl życia
„Turystyka dla przemęczonych” to nowy trend. Czym jest zjawisko „silent travel”?
Styl życia
Koniec „podróży z zemsty”? Znika trend, który zrobił karierę po pandemii
Styl życia
Nie zakupy, a przeżycia. Nowy raport pokazuje zmianę w naszym myśleniu o urlopie
Styl życia
Polka nagrodzona w światowym konkursie zdjęć zrobionych iPhone'em
Styl życia
Młodzi z generacji Z podróżują inaczej niż ich rodzice. Wolą jeść, nie zwiedzać