Od kilkunastu lat w trzeci tydzień czerwca Żywiec staje się miejscem spotkania birofilów, mistrzów piwowarstwa, piwowarów domowych, restauracyjnych, przemysłowych, kolekcjonerów akcesoriów piwnych, piwoszy, a także zwykłych ludzi zainteresowanych trzecim najpopularniejszym napojem na świecie (po wodzie i herbacie).
Na największą i najbardziej znaną piwną imprezę w Polsce z całego świata przyjeżdżają osoby, dla których wartość mają każdy kapsel, otwieracz, kufel, podkładka pod piwo... Zjeżdżają się też domowi piwowarzy, którzy sami warzą złocisty napój. W piwnicy, pralni, garażu...
Uwarzyć dobre piwo wcale nie tak łatwo. W trakcie dwudniowego festiwalu, który odbywa się na terenie browaru w Żywcu, złożone z piwowarskich autorytetów z całej Europy jury oceni wszystkie piwa biorące udział w konkursie zarówno piwowarów domowych, jak i browarów restauracyjnych w sześciu kategoriach.
Tegoroczne święto piwa zapowiada się rekordowo. Do konkursu Piw Domowych Birofilia 2011 zgłoszono 200 piw (2010 - 177; 2009 - 134). Do Konkursu Piw Rzemieślniczych zgłoszono 37 piw z 17 polskich browarów - obrady jury odbędą się po południu, 17 czerwca.
W tym roku konkurs rozszerzy się do trzech kategorii: