Wykazali, że u myszy żel obniża poziom alkoholu we krwi nawet o 50 procent i chroni organizm przed uszkodzeniami. Choć zanim żel będzie mógł zostać zastosowany u ludzi, konieczne są dalsze badania, naukowcy są pewni, że zakończą się sukcesem i złożyli już wniosek o opatentowanie żelu.
Większość alkoholu przedostaje się do krwioobiegu przez błonę śluzową żołądka i jelit. W dzisiejszych czasach konsekwencje tego są niekwestionowane: nawet niewielkie ilości alkoholu osłabiają zdolność koncentracji i reagowania, zwiększając ryzyko wypadków. Regularne picie dużych ilości jest szkodliwe dla zdrowia: częstymi konsekwencjami są choroby wątroby, zapalenie przewodu pokarmowego i nowotwory. Według Światowej Organizacji Zdrowia co roku z powodu nadmiernego spożycia alkoholu umiera około 3 miliony ludzi.
Kwas octowy zastąpił aldehyd octowy
Naukowcy z ETH Zurich opracowali żel białkowy, który rozkłada alkohol w przewodzie pokarmowym. Badanie opublikowane niedawno w czasopiśmie Nature Nanotechnology wykazało, że u myszy żel szybko, skutecznie i bezpośrednio przekształca alkohol w nieszkodliwy kwas octowy, zanim dostanie się on do krwioobiegu, gdzie normalnie rozwinąłby swoje odurzające i szkodliwe skutki.
– Żel przesuwa rozkład alkoholu z wątroby do przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie do alkoholu metabolizowanego w wątrobie, jako produkt pośredni nie powstaje szkodliwy aldehyd octowy – wyjaśnia profesor Raffaele Mezzenga z Laboratorium Materiałów Żywności i Miękkich w ETH Zurich. – Aldehyd octowy jest toksyczny i jest odpowiedzialny za wiele problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiernym spożyciem alkoholu – dodaje.
W przyszłości żel będzie można przyjmować doustnie przed lub w trakcie spożywania alkoholu, aby zapobiec wzrostowi poziomu alkoholu we krwi i uszkodzeniu organizmu przez aldehyd octowy. W przeciwieństwie do wielu produktów dostępnych na rynku, żel zwalcza nie tylko objawy szkodliwego spożycia alkoholu, ale także jego skutki.