Chwastobójcza substancja w niemieckim piwie

Już od dawna przypuszcza się, że chwastobójcza substancja glifosat może wywoływać raka. Instytut Ochrony Środowiska w Monachium znalazł tę substancje w 14 gatunkach piwa, najczęściej sprzedawanych w Niemczech.

Aktualizacja: 25.02.2016 15:07 Publikacja: 25.02.2016 14:49

Chwastobójcza substancja w niemieckim piwie

Foto: picture-alliance/dpa/P. Kneffel

W najczęściej sprzedawanym w Niemczech piwie stwierdzono obecność herbicydu glifosat. Jest to wynik analiz przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska w Monachium który przetestował 14 gatunków piwa. We wszystkich z nich stwierdzono obecność tej substancji.

Monachijski Instytut Ochrony Środowiska, to stowarzyszenie działające na rzecz rezygnacji z energii atomowej, jedzenia nie modyfikowanego genetycznie, trwałej i zrównoważonej energetyki i ekologicznego rolnictwa.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Społeczeństwo
65 lat to jeszcze nie senior? W Korei Płd. apele o pracę do 70. urodzin
Społeczeństwo
Moskwa: płatności tylko gotówką, bo Kreml chroni swą paradę
Społeczeństwo
„Większość ofiar to kobiety i dzieci”. Nowe doniesienia o ekshumacjach Polaków w Puźnikach na Ukrainie
Społeczeństwo
Wojna przebudziła Ukraińców. Żegnają się z językiem rosyjskim
Społeczeństwo
Nie żyje najstarsza osoba na świecie. Inah Canabarro Lucas miała 116 lat
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem