Dania wraca do natury

Przez dziesięciolecia duńskie rolnictwo było zdominowane przez przemysłowe hodowle i uprawy. Stosowano tam tak dużo chemii, że uciekły nawet bociany. Teraz to się zmienia.

Aktualizacja: 04.05.2017 20:07 Publikacja: 04.05.2017 18:52

Dania wraca do natury

Foto: Fotolia

Duńskie Ministerstwo ds. Żywności i Klimatu opublikowało raport na temat sytuacji w duńskim rolnictwie. Wynika z niego, że zmienia się ono całkowicie. Rośnie zainteresowanie duńskich rolników żywnością ekologiczną. Idzie za tym wzrost powierzchni ziemi przeznaczonej pod ekologiczne uprawy.

„Powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o blisko 37 tys. hektarów od czerwca 2015 do czerwca 2016 roku. W ubiegłym roku łączny areał przeznaczony na te uprawy wynosił 216,7 tys. hektarów" - cytuje raport Skandynawsko-Polska Izba Gospodarcza. Zdaniem autorów raportu wzrost produkcji żywności ekologicznej w Danii prawdopodobnie wynika z rosnącego popytu na nią na całym świecie. Od lat spadają też dochody duńskich producentów rolnych z rolnictwa tradycyjnego.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Rolnictwo
Wojna i susza uderzają w rosyjskie rolnictwo. Gwałtowny spadek eksportu zboża
Rolnictwo
Tradycyjny polski kotlet schabowy coraz częściej duński
Rolnictwo
Nasza prezydencja pokazała stabilną pozycję Polski
Rolnictwo
W trosce o bezpieczeństwo żywnościowe i rolników
Rolnictwo
„Dobra transakcja”. Są nowe zasady handlu rolnego Unii z Ukrainą
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama