Dania wraca do natury

Przez dziesięciolecia duńskie rolnictwo było zdominowane przez przemysłowe hodowle i uprawy. Stosowano tam tak dużo chemii, że uciekły nawet bociany. Teraz to się zmienia.

Aktualizacja: 04.05.2017 20:07 Publikacja: 04.05.2017 18:52

Dania wraca do natury

Foto: Fotolia

Duńskie Ministerstwo ds. Żywności i Klimatu opublikowało raport na temat sytuacji w duńskim rolnictwie. Wynika z niego, że zmienia się ono całkowicie. Rośnie zainteresowanie duńskich rolników żywnością ekologiczną. Idzie za tym wzrost powierzchni ziemi przeznaczonej pod ekologiczne uprawy.

„Powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o blisko 37 tys. hektarów od czerwca 2015 do czerwca 2016 roku. W ubiegłym roku łączny areał przeznaczony na te uprawy wynosił 216,7 tys. hektarów" - cytuje raport Skandynawsko-Polska Izba Gospodarcza. Zdaniem autorów raportu wzrost produkcji żywności ekologicznej w Danii prawdopodobnie wynika z rosnącego popytu na nią na całym świecie. Od lat spadają też dochody duńskich producentów rolnych z rolnictwa tradycyjnego.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Rolnictwo
FAO: kawa będzie droga. Amerykanie nie chcą nowych ceł
Rolnictwo
Jaja są tak drogie, że Amerykanie przemycają je z Meksyku
Rolnictwo
Susza już przesądzona. Polska wchodzi w wiosnę z deficytem wody i groźbą wyższych cen
Rolnictwo
Targi, które napędzają branżę rolniczą od 30 lat
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Rolnictwo
Kury nioski na złotej emeryturze w gaju oliwnym
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń