Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 20.11.2019 16:19 Publikacja: 20.11.2019 15:34
Foto: AFP
Listopad to miesiąc, w którym powstaje szafran -najdroższa przyprawa świata. Za kilogram czerwonych słupków kwiatowych rośliny Crocus sativus, bardzo przypominającej nasze krokusy, handlarz płaci około 1000 dolarów. W sklepie w Polsce za 1 gram przyprawy w naturalnej postaci (suszone pręciki) zapłacimy nawet 100 zł (szafran najwyższej jakości), co daje cenę 10 tysięcy zł za kilogram.
Czytaj także: Wanilia jest już droższa od srebra. Jedna z branż ma kłopoty
Ponad 243 mln zł wypłaciła Polska w ubiegłym roku rolnikom za wybijanie stad zwierząt w ramach zwalczania ASF, p...
Dumpingowe do tej pory ceny nawozów z Rosji i Białorusi zaczną od lipca drastycznie rosnąć. Wzmocni to europejsk...
Światowe ceny głównych grup żywności zmalały w maju, bo staniały bardziej zboża, oleje roślinne i cukier — podał...
W minionym roku padło na Białorusi blisko 150 tysięcy krów. W tym roku jest to już 52 tysiące. I nie jest to efe...
Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION 2025 odbędzie się już 12 czerwca br. w Pierzchnie ko...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas