Reklama

Ekologiczna żywność - niepozorna, ale smaczna

Julian Z. Pankiewicz, redaktor naczelny ECOportalu

Aktualizacja: 18.01.2011 07:08 Publikacja: 18.01.2011 00:15

Ekologiczna żywność - niepozorna, ale smaczna

Foto: Archiwum

[b]Rz: W Europie i Polsce coraz więcej zarabia się na sprzedaży produktów regionalnych i ekologicznych. Dlaczego ludzie kupują żywność ekologiczną?[/b]

[b]Julian Z. Pankiewicz:[/b] To zasługa mody. Wszędzie reklamuje się zdrowy styl życia. W związku z tym czujemy się zobowiązani do sprawdzania żywności, którą kupujemy.

[b]Jak możemy sprawdzić, czy żywność jest ekologiczna?[/b]

Po jabłku to widać. Olbrzymie, piękne, soczyste to nie jest jabłko ekologiczne. Produkt ekologiczny nie prezentuje się tak dobrze, ale jest bezpieczny. Poza tym rolnik na bazarze, który namawia nas do kupna jego ekologicznych produktów, powinien wykazać się certyfikatem. Bywa, że ludzie nadużywają słowa ekologia, a ich produkty nie mają z nią nic wspólnego poza tym, że były hodowane na wsi.

[b]A jaka to różnica?[/b]

Reklama
Reklama

Przy żywności ekologicznej ważna jest cała procedura produkcji. W przypadku jajek na przykład to, jaką paszę podawano kurom, na jakiej ściółce leżały i w jakich warunkach były trzymane. Tu też ważny jest certyfikat. Podobnie jest z mięsem. Dochodzi tylko element uboju. Przed zabiciem nie można zwierząt stresować.

[b]I naprawdę takie produkty różnią się w smaku?[/b]

Na pewno mają lepsze walory niż te z olbrzymich hodowli, gdzie stawia się na szybki przyrost masy ciała, produkcję i sprzedaż. Jeśli chodzi o jajka, to w smaku trudno wyczuć różnicę. Kiedy się jednak takie jajko rozbije, to żółtko ma bardziej intensywny kolor, nie zawiera plamek, przebarwień. Widać to też na skorupkach. Nie są to jajka piękne jak z obrazka. Są niepozorne, ale mają lepszą zawartość.

[b]Rz: W Europie i Polsce coraz więcej zarabia się na sprzedaży produktów regionalnych i ekologicznych. Dlaczego ludzie kupują żywność ekologiczną?[/b]

[b]Julian Z. Pankiewicz:[/b] To zasługa mody. Wszędzie reklamuje się zdrowy styl życia. W związku z tym czujemy się zobowiązani do sprawdzania żywności, którą kupujemy.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Reklama
Publicystyka
Ursula von der Leyen: Nowe otwarcie w handlu z USA
Publicystyka
Estera Flieger: Nie rozumiem przeciwników polityki historycznej
Publicystyka
Zuzanna Dąbrowska: Polska z bronią u nogi
Publicystyka
Marek Migalski: Wścieklica antyprezydencka
Publicystyka
Antonina Łuszczykiewicz-Mendis: Indie – trzecia droga między USA a Chinami?
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama