Rybacy alarmują: marne połowy na Bałtyku, ryby w złej kondycji

Polscy rybacy donoszą o coraz mniejszych połowach i fatalnej kondycji ryb w Bałtyku - informuje Gazeta Wyborcza Trójmiasto. Tymczasem eksperci twierdzą, że taki stan utrzymuje się już od dawna. Próbują też wyjaśnić przyczyny tego stanu rzeczy.

Aktualizacja: 22.02.2018 16:07 Publikacja: 22.02.2018 15:58

Rybacy alarmują: marne połowy na Bałtyku, ryby w złej kondycji

Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki

Gazeta Wyborcza Trójmiasto relacjonuje konferencję, która odbyła się w siedzibie Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni. Wzięli w niej udział rybacy, naukowcy i ekolodzy, a obecni byli też przedstawiciele Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

– To już nie są ryby, tylko pływające ości ze skórą, niezdatne do spożycia – mówili podczas konferencji cytowani przez Gazetę Wyborczą rybacy. Narzekali też na coraz mniejsze połowy. Jednak eksperci twierdzą, że najgorszy rok pod tym względem to 1993 - złowiono wtedy zaledwie 9 tys. ton dorsza. W ubiegłym roku złowiono z kolei 12 tys. ton tej ryby. Choć rzeczywiście są to ilości dalekie od tych z lat 80. kiedy rybacy łowili nawet 120 tys. ton dorsza rocznie - twierdzą eksperci cytowani przez GW.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę