Reklama

Rybacy alarmują: marne połowy na Bałtyku, ryby w złej kondycji

Polscy rybacy donoszą o coraz mniejszych połowach i fatalnej kondycji ryb w Bałtyku - informuje Gazeta Wyborcza Trójmiasto. Tymczasem eksperci twierdzą, że taki stan utrzymuje się już od dawna. Próbują też wyjaśnić przyczyny tego stanu rzeczy.

Aktualizacja: 22.02.2018 16:07 Publikacja: 22.02.2018 15:58

Rybacy alarmują: marne połowy na Bałtyku, ryby w złej kondycji

Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki

Gazeta Wyborcza Trójmiasto relacjonuje konferencję, która odbyła się w siedzibie Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni. Wzięli w niej udział rybacy, naukowcy i ekolodzy, a obecni byli też przedstawiciele Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

– To już nie są ryby, tylko pływające ości ze skórą, niezdatne do spożycia – mówili podczas konferencji cytowani przez Gazetę Wyborczą rybacy. Narzekali też na coraz mniejsze połowy. Jednak eksperci twierdzą, że najgorszy rok pod tym względem to 1993 - złowiono wtedy zaledwie 9 tys. ton dorsza. W ubiegłym roku złowiono z kolei 12 tys. ton tej ryby. Choć rzeczywiście są to ilości dalekie od tych z lat 80. kiedy rybacy łowili nawet 120 tys. ton dorsza rocznie - twierdzą eksperci cytowani przez GW.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama