Po 20 latach prac mini kiwi z Polski do kupienia w Lidlu

Dotychczas te owoce były znane przede wszystkim pasjonatom zdrowego odżywiania. Teraz mają szanse trafić pod strzechy.

Aktualizacja: 26.09.2018 21:59 Publikacja: 26.09.2018 15:31

Po 20 latach prac mini kiwi z Polski do kupienia w Lidlu

Foto: Adobe Stock

W sklepach sieci Lidl debiutuje owoc, nad którego wdrożeniem do towarowej uprawy w Polsce naukowcy z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pracowali niemal 20 lat. Naturalnie występujące w Azji mini kiwi to kiwi wielkości agrestu i pozbawione charakterystycznej włochatej skórki. Owoc jest polecany wszystkim tym, którzy muszą walczyć o właściwą proporcję cholesterolu we krwi oraz chcą zadbać o odpowiednie zaopatrzenie w witamin z grupy B oraz witamin C i E. Owoc zawiera także luteinę i minerały. Nic więc dziwnego, że jest określany modnym ostatnio mianem „superfood" (super żywności).

Czytaj także: Lidl jak Tesco. Będzie sprzedawał niedoskonałe owoce i warzywa

Owoc ten pojawia się teraz w sklepach Lidla w cenie 4,99 zł za 125 g (czyli niemal 40 zł za kilogram). Jak jednak znalazł się w polskich sadach i sklepach?

- Prace nad wdrożeniem nowego owocu trwały blisko 20 lat. Jako jednostka badawcza SGGW współpracuje z gospodarstwem Renaty i Jacka Kostrzewów z okolic Grójca, będącym członkiem organizacji zrzeszającej producentów owoców Rajpol, by wypracować najlepsze metody uprawy tej rośliny – mówił dr hab. Inż. Piotr Latocha, prof. SGGW, pracownik naukowy Katedry Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie.

Naukowcy zapewniają, że na składzie i smaku zalety owoców mini kiwi się nie kończą. Roślina jest bowiem odporna na choroby i szkodniki, więc nie wymaga oprysków.

Z pojawienia się mini kiwi w swoich sklepach cieszy się Lidl.

- Mamy wielką nadzieję, że przypadnie do gustu naszym klientom, tym bardziej, że to owoc bogaty w witaminy i składniki mineralne, doskonale uzupełniający naszą dietę. Chcielibyśmy, aby, podobnie jak kilkanaście lat temu borówka amerykańska, polskie mini kiwi wdarło się przebojem na nasze stoły i na dobre na nich zagościło – mówi Aleksandra Robaszkiewicz z Lidl Polska.

Dotychczas mini kiwi nie było w Polsce zbyt popularne wśród konsumentów i rzadko pojawiało się w sklepach. Gdy w 2016 roku na plantacjach aktinidi ostrolistnej (jak brzmi nazwa gatunkowa rośliny) nastąpiła klęska urodzaju, plantatorzy ratowali się eksportem. Badania nad procedurą towarowej uprawy minikiwi, jak donosiło w 2016 roku Polskie Radio, wspierało Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

W sklepach sieci Lidl debiutuje owoc, nad którego wdrożeniem do towarowej uprawy w Polsce naukowcy z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pracowali niemal 20 lat. Naturalnie występujące w Azji mini kiwi to kiwi wielkości agrestu i pozbawione charakterystycznej włochatej skórki. Owoc jest polecany wszystkim tym, którzy muszą walczyć o właściwą proporcję cholesterolu we krwi oraz chcą zadbać o odpowiednie zaopatrzenie w witamin z grupy B oraz witamin C i E. Owoc zawiera także luteinę i minerały. Nic więc dziwnego, że jest określany modnym ostatnio mianem „superfood" (super żywności).

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
2 mln butelek wody Perrier zniszczone. Wstydliwy problem Nestlé
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił