McDonald’s chce ograniczyć użycie antybiotyków przez dostawców wołowiny

Największa sieć fast food świata przejmuje się nadużywaniem antybiotyków w rolnictwie i zamierza ograniczyć ich zużycie w swoim łańcuchu dostaw.

Aktualizacja: 12.12.2018 17:11 Publikacja: 12.12.2018 15:12

McDonald’s chce ograniczyć użycie antybiotyków przez dostawców wołowiny

Foto: Bloomberg

Koncern McDonald’s ogłosił plan redukcji zużycia antybiotyków w swoim łańcuchu dostaw wołowiny. Firma już wcześniej deklarowała dbanie o to, by w jej łańcuchu dostaw minimalizować wpływ na środowisko naturalne, a w przypadku np. drobiu również ograniczała zużycie antybiotyków. W przypadku wołowiny McDonald’s chce ograniczenia zużycia antybiotyków ważnych dla zdrowia ludzi w swoim łańcuchu dostaw. Decyzja dotycząca mięsa wołowego jest elementem strategii, którą koncern realizuje od 2017 roku.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników