Reklama

Badanie herbat z naszego rynku. Pijemy metale ciężkie i substancje z pestycydów

Federacja Konsumentów i Instytut Ogrodnictwa Polskiego Instytutu Badawczego przebadały herbaty w torebkach obecne na polskim (i nie tylko) rynku. Wyniki nie napawają optymizmem, ale badacze uspokajają, że zagrożenia nie ma.

Publikacja: 21.03.2024 15:52

Badanie herbat z naszego rynku. Pijemy metale ciężkie i substancje z pestycydów

Foto: Adobe Stock

Pod lupę badaczy trafiły czarne herbaty w torebkach zakupione w polskich sklepach (oraz na trzech innych rynkach UE). Badacze Instytutu Ogrodnictwa Państwowego Instytutu Badawczego sprawdzili herbaty nie tylko pod kątem smaku, ale także pod kątem zawartości metali ciężkich czy obecności substancji obecnej w zakazanym w UE glifosacie.

Badanie powstało w ramach finansowanego przez Unię projektu „Takie same czy inne – czy jakość żywności w krajach Regionu Bałtyckiego różni się od jakości żywności w krajach Europy Zachodniej?” Zbadano w nim herbaty z Polski, Litwy, Łotwy i Niemiec. Herbaty mogły uzyskać w każdej kategorii oceny od 1 do 5, a sumaryczna ocena, będąca średnią ważoną z poszczególnych kategorii, również mogła zawierać się między 1 a 5. Za pozytywną ocenę łączną uznano uzyskanie co najmniej połowy możliwych punktów.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama