Reklama
Rozwiń

Badanie herbat z naszego rynku. Pijemy metale ciężkie i substancje z pestycydów

Federacja Konsumentów i Instytut Ogrodnictwa Polskiego Instytutu Badawczego przebadały herbaty w torebkach obecne na polskim (i nie tylko) rynku. Wyniki nie napawają optymizmem, ale badacze uspokajają, że zagrożenia nie ma.

Publikacja: 21.03.2024 15:52

Badanie herbat z naszego rynku. Pijemy metale ciężkie i substancje z pestycydów

Foto: Adobe Stock

Pod lupę badaczy trafiły czarne herbaty w torebkach zakupione w polskich sklepach (oraz na trzech innych rynkach UE). Badacze Instytutu Ogrodnictwa Państwowego Instytutu Badawczego sprawdzili herbaty nie tylko pod kątem smaku, ale także pod kątem zawartości metali ciężkich czy obecności substancji obecnej w zakazanym w UE glifosacie.

Badanie powstało w ramach finansowanego przez Unię projektu „Takie same czy inne – czy jakość żywności w krajach Regionu Bałtyckiego różni się od jakości żywności w krajach Europy Zachodniej?” Zbadano w nim herbaty z Polski, Litwy, Łotwy i Niemiec. Herbaty mogły uzyskać w każdej kategorii oceny od 1 do 5, a sumaryczna ocena, będąca średnią ważoną z poszczególnych kategorii, również mogła zawierać się między 1 a 5. Za pozytywną ocenę łączną uznano uzyskanie co najmniej połowy możliwych punktów.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement