Przez pogodę w Afryce walentynki będą mniej słodkie?

Ekstremalna pogoda na zachodzie Afryki napędza wzrost cen kakao. Przy również drożejącym cukrze oznacza to, że pod presją pozostaną ceny czekolady i słodyczy.

Aktualizacja: 14.02.2024 06:18 Publikacja: 14.02.2024 03:00

Ekstremalna pogoda na zachodzie Afryki napędza wzrost cen kakao

Ekstremalna pogoda na zachodzie Afryki napędza wzrost cen kakao

Foto: Adobe Stock

Będąca jednym z ulubionych prezentów walentynkowych czekolada drożeje ostatnio wolniej. Dzięki świątecznym promocjom w grudniu jej ceny były w Polsce o 2,6 proc. wyższe niż rok wcześniej, choć jeszcze w październiku zwyżkowały w tempie dwucyfrowym. Czekoladowa inflacja może jednak powrócić, bo w coraz szybszym tempie drożeje kluczowy składnik przysmaku, który do Europy zawitał w XVI wieku za sprawą podboju Ameryki.

Dla notowanych na giełdzie towarowej w Nowym Jorku kontraktów na kakao ubiegły tydzień był najlepszy od ponad trzech lat. Ich kurs przebił dotychczasowy rekord z lat 70. ubiegłego wieku, przekraczając chwilowo 6 tys. dol. za tonę, a wykres coraz bardziej przypomina kształtem funkcję wykładniczą.

 Kakao drożeje bardzo mocno od 2023 roku

W ubiegłym roku kluczowy w produkcji czekolady surowiec podrożał o 61 proc., a tylko przez kilka tygodni tegorocznego handlu zyskał kolejne 34 proc. Zwyżki napędza niszcząca plantacje i opóźniająca zbiory pogoda w kluczowych rejonach upraw. Tymczasem inny surowiec używany na wielką skalę przy produkcji słodyczy – cukier – drożeje w tym roku o 14 proc., po tym jak wcześniej umocnieniem zamknął pięć kolejnych lat.

Czytaj więcej

Polska jest nadal czekoladową potęgą. W jednym Niemcy nas przegonili

W skupione w Afryce Zachodniej uprawy kakao uderza ekstremalna pogoda i nic nie wskazuje, by dostawy miały się prędko odbudować. Suma opadów jest w tym sezonie dwa razy wyższa od średniej, przez co drzewa wypuszczają mniej strąków z nasionami i padają ofiarą infekcji grzybiczych, a na domiar złego trudno przejezdne drogi utrudniają logistykę. Produkcja w odpowiadających łącznie za 60 proc. globalnej podaży Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie ma być najniższa od odpowiednio 7 i 13 lat. Pierwszy z krajów ma nawet problem ze zgromadzeniem zakontraktowanych ilości ziarna, a w drugim produkcja znalazła się w długoterminowej tendencji spadkowej. Zdaniem towarzystwa inwestycyjnego Nightingale IM w tym sezonie globalny deficyt podaży kakao sięgnie 500 tys. ton.

To przełoży się na zużycie jednej trzeciej zapasów ziarna – choć normalnie w magazynach zgromadzone są zapasy odpowiadające prawie pieciomiesięcznej konsumpcji, to skurczą się one do ilości zużywanej w około 3,5 miesiąca. Wyższe ceny powinny utrzymać się w dłuższym terminie, ale rynek jest przegrzany i według Nightingale IM za punkt odniesienia najlepiej przyjmować pułap 4 tys. dol. za tonę.

Czytaj więcej

Kakao najdroższe od 44 lat. Mocno zdrożał też cukier

Kłopoty z kakao jeszcze przez trzy lata

Według pośrednika Sucres et Denrees rynek pozostanie trudny do zrównoważenia przez od półtora do nawet trzech lat. Jak w wywiadzie dla agencji Bloomberg zauważa menedżer firmy Paul Davis, niedobór podaży utrzymuje się już trzeci sezon z rzędu i nie można wykluczyć, że ceny trwale sięgną 6 tys. dol. Reakcja podaży na wysokie ceny będzie opóźniona, bo plantatorzy nie są w stanie rozwijać upraw.

Grożą im nie tylko niesprzyjające warunki pogodowe, ale też niskie wpływy, uzyskiwane przez nich w związku z zabezpieczaniem cen na ściśle regulowanych rynkach krajowych na rok do przodu. Wypłaty dla plantatorów bazują bowiem na cenach sprzed roku – niższych od bieżących o ponad połowę – a to utrudnia im najmowanie nowych pracowników i zakupy nawozów oraz środków ochrony roślin.

Czytaj więcej

Kto najbardziej kocha Walentynki? Handel i branża luksusowa

Niektórych rolników trudne warunki skłaniają wręcz do porzucania upraw kakao na rzecz wydobycia złota i mniej wymagającej produkcji kauczuku. Tymczasem po klęsce opadów może nadejść susza, bo w Afryce Zachodniej to ona zwykle przychodzi wraz z utrzymującym się na świecie zjawiskiem El Niño.

Będąca jednym z ulubionych prezentów walentynkowych czekolada drożeje ostatnio wolniej. Dzięki świątecznym promocjom w grudniu jej ceny były w Polsce o 2,6 proc. wyższe niż rok wcześniej, choć jeszcze w październiku zwyżkowały w tempie dwucyfrowym. Czekoladowa inflacja może jednak powrócić, bo w coraz szybszym tempie drożeje kluczowy składnik przysmaku, który do Europy zawitał w XVI wieku za sprawą podboju Ameryki.

Pozostało 90% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Skażone przyprawy z Indii. Zarządzono kompleksowe kontrole
Przemysł spożywczy
2 mln butelek wody Perrier zniszczone. Wstydliwy problem Nestlé
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Materiał Promocyjny
20 lat Polski Wschodniej w Unii Europejskiej