Polska jest niemal samowystarczalna żywnościowo. Najlepszy wynik w UE

W produkcji siedmiu na dziewięć kategorii żywności Polska jest samowystarczalna. Wyjątki to tylko „ryby i owoce morza” oraz „tłuszcze roślinne”. To najlepszy wynik w całej Unii Europejskiej. Daleko za nami są Niemcy, Francja i Włochy.

Publikacja: 14.03.2023 03:00

Polska jest niemal samowystarczalna żywnościowo. Najlepszy wynik w UE

Foto: Adobe Stock

Pandemia Covid-19, a potem wybuch wojny w Ukrainie doprowadziły do silnego wzrostu cen żywności oraz obniżenia jej dostępności w wielu regionach świata. W tym kontekście zaczęło się pojawiać pytanie o bezpieczeństwo żywnościowe Polski.

Nie ma ideału, ale...

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego