Francuzi mierzą się z poważnym kryzysem. Brakuje foie gras

Produkcji francuskiego przysmaku nie zastopowały oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt, ale ptasia grypa to już inna sprawa.

Publikacja: 09.05.2022 14:21

Francuzi mierzą się z poważnym kryzysem. Brakuje foie gras

Foto: Bloomberg

Foie gras znane również jako pasztet strasburski to francuski przysmak o statusie niemalże świętości. Jego popularności we Francji nie zmniejszają oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt związane ze sposobem produkcji. A metoda karmienia kaczek i gęsi pod foie gras jest na tyle męcząca dla zwierząt, że w większości państw Europy ten sposób hodowli jest zakazany.

Trzeba było jednak zupełnie innych okoliczności, by Francja wpadła w bezprecedensowy kryzys foie gras – w całym kraju zaczyna brakować tego przysmaku, również w najtwardszym bastionie, czyli w restauracjach oznaczonych gwiazdkami Michelin.

- Minął miesiąc, odkąd zaczęliśmy dostawać mniej foie gras, a w tym tygodniu nie było w ogóle dostaw – powiedział, cytowany przez CNN, Pascal Lombard, właściciel i szef kuchni Le 1862 restauracji w Les Eyzies w południowo-zachodniej Francji.

Sednem obecnego problemu jest epidemia ptasiej grypy, która zdziesiątkowała stada ptaków hodowlanych we Francji. Od początku epidemii w listopadzie 2021 musiano zabić 16 milionów sztuk drobiu w próbie ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby. Niestety dla miłośników pasztetu strasburskiego epidemia wiosną dotarła do regionów Pays de la Loire i Périgord, kluczowych dla produkcji drobiu we Francji.

- To bezprecedensowa dla Francji liczba. Francja nigdy nie była narażona na kryzys o takiej skali – powiedziała CNN Marie-Pierre Pé, dyrektorka francuskiego komitetu międzybranżowego ds. producentów foie gras.

Również inne kraje, które wciąż jeszcze produkują foie gras zmagają się z epidemią ptasiej grypy, co utrudnia Francuzom zastąpienie własnych stłuszczonych ptasich wątrób wątrobami z importu.

Na razie walka z ptasią grypą we Francji polega, oprócz wybijania zakażonych stad, na izolacji i szukaniu szczepionek. Niestety, jak twierdzi Marrie-Pierre Pé, szczepionki nie będą dostępne przed 2023. Co oznacza, że foie gras będzie mniej i będzie droższe.

Restauratorzy zamierzają sobie radzić podając więcej dań warzywnych i mniej mięsa. Co wszystkim wyjdzie na zdrowie.

Czytaj więcej

Nowy Jork zakazuje foie gras. Duże kary za złamanie zakazu

Foie gras znane również jako pasztet strasburski to francuski przysmak o statusie niemalże świętości. Jego popularności we Francji nie zmniejszają oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt związane ze sposobem produkcji. A metoda karmienia kaczek i gęsi pod foie gras jest na tyle męcząca dla zwierząt, że w większości państw Europy ten sposób hodowli jest zakazany.

Trzeba było jednak zupełnie innych okoliczności, by Francja wpadła w bezprecedensowy kryzys foie gras – w całym kraju zaczyna brakować tego przysmaku, również w najtwardszym bastionie, czyli w restauracjach oznaczonych gwiazdkami Michelin.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu