Francuzi mierzą się z poważnym kryzysem. Brakuje foie gras

Produkcji francuskiego przysmaku nie zastopowały oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt, ale ptasia grypa to już inna sprawa.

Publikacja: 09.05.2022 14:21

Francuzi mierzą się z poważnym kryzysem. Brakuje foie gras

Foto: Bloomberg

Foie gras znane również jako pasztet strasburski to francuski przysmak o statusie niemalże świętości. Jego popularności we Francji nie zmniejszają oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt związane ze sposobem produkcji. A metoda karmienia kaczek i gęsi pod foie gras jest na tyle męcząca dla zwierząt, że w większości państw Europy ten sposób hodowli jest zakazany.

Trzeba było jednak zupełnie innych okoliczności, by Francja wpadła w bezprecedensowy kryzys foie gras – w całym kraju zaczyna brakować tego przysmaku, również w najtwardszym bastionie, czyli w restauracjach oznaczonych gwiazdkami Michelin.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji