Francuzi mierzą się z poważnym kryzysem. Brakuje foie gras

Produkcji francuskiego przysmaku nie zastopowały oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt, ale ptasia grypa to już inna sprawa.

Publikacja: 09.05.2022 14:21

Francuzi mierzą się z poważnym kryzysem. Brakuje foie gras

Foto: Bloomberg

Foie gras znane również jako pasztet strasburski to francuski przysmak o statusie niemalże świętości. Jego popularności we Francji nie zmniejszają oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt związane ze sposobem produkcji. A metoda karmienia kaczek i gęsi pod foie gras jest na tyle męcząca dla zwierząt, że w większości państw Europy ten sposób hodowli jest zakazany.

Trzeba było jednak zupełnie innych okoliczności, by Francja wpadła w bezprecedensowy kryzys foie gras – w całym kraju zaczyna brakować tego przysmaku, również w najtwardszym bastionie, czyli w restauracjach oznaczonych gwiazdkami Michelin.

- Minął miesiąc, odkąd zaczęliśmy dostawać mniej foie gras, a w tym tygodniu nie było w ogóle dostaw – powiedział, cytowany przez CNN, Pascal Lombard, właściciel i szef kuchni Le 1862 restauracji w Les Eyzies w południowo-zachodniej Francji.

Sednem obecnego problemu jest epidemia ptasiej grypy, która zdziesiątkowała stada ptaków hodowlanych we Francji. Od początku epidemii w listopadzie 2021 musiano zabić 16 milionów sztuk drobiu w próbie ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby. Niestety dla miłośników pasztetu strasburskiego epidemia wiosną dotarła do regionów Pays de la Loire i Périgord, kluczowych dla produkcji drobiu we Francji.

- To bezprecedensowa dla Francji liczba. Francja nigdy nie była narażona na kryzys o takiej skali – powiedziała CNN Marie-Pierre Pé, dyrektorka francuskiego komitetu międzybranżowego ds. producentów foie gras.

Również inne kraje, które wciąż jeszcze produkują foie gras zmagają się z epidemią ptasiej grypy, co utrudnia Francuzom zastąpienie własnych stłuszczonych ptasich wątrób wątrobami z importu.

Na razie walka z ptasią grypą we Francji polega, oprócz wybijania zakażonych stad, na izolacji i szukaniu szczepionek. Niestety, jak twierdzi Marrie-Pierre Pé, szczepionki nie będą dostępne przed 2023. Co oznacza, że foie gras będzie mniej i będzie droższe.

Restauratorzy zamierzają sobie radzić podając więcej dań warzywnych i mniej mięsa. Co wszystkim wyjdzie na zdrowie.

Czytaj więcej

Nowy Jork zakazuje foie gras. Duże kary za złamanie zakazu
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego