Francuzi mierzą się z poważnym kryzysem. Brakuje foie gras

Produkcji francuskiego przysmaku nie zastopowały oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt, ale ptasia grypa to już inna sprawa.

Publikacja: 09.05.2022 14:21

Francuzi mierzą się z poważnym kryzysem. Brakuje foie gras

Foto: Bloomberg

Foie gras znane również jako pasztet strasburski to francuski przysmak o statusie niemalże świętości. Jego popularności we Francji nie zmniejszają oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt związane ze sposobem produkcji. A metoda karmienia kaczek i gęsi pod foie gras jest na tyle męcząca dla zwierząt, że w większości państw Europy ten sposób hodowli jest zakazany.

Trzeba było jednak zupełnie innych okoliczności, by Francja wpadła w bezprecedensowy kryzys foie gras – w całym kraju zaczyna brakować tego przysmaku, również w najtwardszym bastionie, czyli w restauracjach oznaczonych gwiazdkami Michelin.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę