Foie gras znane również jako pasztet strasburski to francuski przysmak o statusie niemalże świętości. Jego popularności we Francji nie zmniejszają oskarżenia o okrucieństwo wobec zwierząt związane ze sposobem produkcji. A metoda karmienia kaczek i gęsi pod foie gras jest na tyle męcząca dla zwierząt, że w większości państw Europy ten sposób hodowli jest zakazany.
Trzeba było jednak zupełnie innych okoliczności, by Francja wpadła w bezprecedensowy kryzys foie gras – w całym kraju zaczyna brakować tego przysmaku, również w najtwardszym bastionie, czyli w restauracjach oznaczonych gwiazdkami Michelin.
- Minął miesiąc, odkąd zaczęliśmy dostawać mniej foie gras, a w tym tygodniu nie było w ogóle dostaw – powiedział, cytowany przez CNN, Pascal Lombard, właściciel i szef kuchni Le 1862 restauracji w Les Eyzies w południowo-zachodniej Francji.
Sednem obecnego problemu jest epidemia ptasiej grypy, która zdziesiątkowała stada ptaków hodowlanych we Francji. Od początku epidemii w listopadzie 2021 musiano zabić 16 milionów sztuk drobiu w próbie ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby. Niestety dla miłośników pasztetu strasburskiego epidemia wiosną dotarła do regionów Pays de la Loire i Périgord, kluczowych dla produkcji drobiu we Francji.
- To bezprecedensowa dla Francji liczba. Francja nigdy nie była narażona na kryzys o takiej skali – powiedziała CNN Marie-Pierre Pé, dyrektorka francuskiego komitetu międzybranżowego ds. producentów foie gras.