Reklama

Miliardy inwestycji w alternatywy dla mięsa. W Polsce rynek też pędzi

W 2021 r. firmy na całym świecie przeznaczyły na rozwijanie nowych technologii produkcji roślinnych produktów 5 mld dol. Rynek rozwija się w coraz szybszym tempie.

Publikacja: 27.04.2022 14:13

Tofu

Tofu

Foto: Adobe Stock

Nawet w tak konserwatywnym żywieniowo kraju jak Polska zmiany w zwyczajach postępują błyskawicznie. Jak wynika z najnowszych danych firmy GfK Polonia, już 1,5 mld zł warty jest rynek roślinnych zmienników produktów zwierzęcych. W 2021 r. sprzedaż alternatyw dla mięsa podwoiła się, zaś w przypadku roślinnego nabiału wzrost wyniósł 40 proc.

Rynek rozwija się w szybkim tempie, wciąż pojawiają się nowe produkty i marki, a oferta taka z niszowej, dostępnej w specjalistycznych sklepach, zmienia się w szeroką, dystrybuowaną w zasadzie we wszystkich typach sklepów.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama