Miliardy inwestycji w alternatywy dla mięsa. W Polsce rynek też pędzi

W 2021 r. firmy na całym świecie przeznaczyły na rozwijanie nowych technologii produkcji roślinnych produktów 5 mld dol. Rynek rozwija się w coraz szybszym tempie.

Publikacja: 27.04.2022 14:13

Tofu

Tofu

Foto: Adobe Stock

Nawet w tak konserwatywnym żywieniowo kraju jak Polska zmiany w zwyczajach postępują błyskawicznie. Jak wynika z najnowszych danych firmy GfK Polonia, już 1,5 mld zł warty jest rynek roślinnych zmienników produktów zwierzęcych. W 2021 r. sprzedaż alternatyw dla mięsa podwoiła się, zaś w przypadku roślinnego nabiału wzrost wyniósł 40 proc.

Rynek rozwija się w szybkim tempie, wciąż pojawiają się nowe produkty i marki, a oferta taka z niszowej, dostępnej w specjalistycznych sklepach, zmienia się w szeroką, dystrybuowaną w zasadzie we wszystkich typach sklepów.

W skali globalnej zmiany również postępują błyskawicznie, sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego gwałtownie wzrasta, a rolnictwo komórkowe i precyzyjna fermentacja mają potencjał, by na zawsze zmienić sposób uprawy żywności. Z danych The Good Food Institute wynika, że globalne inwestycje w alternatywne białka wzrosły w 2021 r. aż o 60 proc. do 5 mld dol.

– Wojna w Ukrainie powinna skłonić nas do zastanowienia się nad wykorzystaniem ogromnych ilości pszenicy do produkcji pasz dla zwierząt. Europejski przemysł mięsny i mleczarski jest w dużym stopniu uzależniony od importu pasz z Ukrainy i Rosji – mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska.

Alternatywne produkty pochodzenia roślinnego błyskawicznie wkraczają na światowe rynki, a konsumenci, przemysł spożywczy i politycy coraz częściej poszukują nowych źródeł żywności, aby ograniczyć negatywny wpływ przemysłowej hodowli zwierząt. Już niemal połowa europejskich konsumentów znacząco zmniejszyła spożycie mięsa, a prawie co trzeci planuje spożywać znacznie więcej roślinnych alternatyw.

– Alternatywne źródła białka odgrywają znaczącą rolę i stanowią ważne rozwiązanie w zakresie łagodzenia zmian klimatycznych, poprawy ochrony środowiska i zwierząt oraz minimalizowania ryzyka pandemii i poprawy bezpieczeństwa żywności – mówi Patricia Homa.

Przemysł spożywczy
Procenty z mniejszym i większym podatkiem
Przemysł spożywczy
Producent popularnych lodów oskarża Unilever: Chcą nas uciszyć
Przemysł spożywczy
Japoński rząd uwalnia rezerwy ryżu. Ceny rosną dramatycznie, ryż znika ze sklepów
Przemysł spożywczy
Polska wódka zajmuje miejsce rosyjskiej
Przemysł spożywczy
Świetlana przyszłość kartonowej butelki. Może zwiększyć eksport wina z Francji