Reklama

Co drugi Polak ogranicza mięso

Już połowa Polaków uważa, że łatwiej jest być weganinem niż pięć lat temu i przynajmniej od czasu do czasu jada w pełni roślinne posiłki.

Aktualizacja: 11.01.2021 13:57 Publikacja: 11.01.2021 13:47

Co drugi Polak ogranicza mięso

Foto: AdobeStock

Zarówno sieci handlowe, jak i aplikacje do zamawiania posiłków przyznają, że w ciągu ostatniego roku doszło w zasadzie do podwojenia najróżniejszych roślinnych zamienników typowo mięsnych dań i produktów. Jak w przypadku wielu nowych trendów barierą dla konsumentów są także ceny. Z badania „Kuchnia roślinna w Polsce” zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl wynika, że do częstszego jedzenia w 100 proc. roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby niższe ceny roślinnych produktów czy ich składników w sklepach, tak uważa 45 proc. badanych. 44 proc. przekonałaby gwarancja dobrze zbilansowanej diety, 38 proc. lepszy smak roślinnych dań. 27 proc. stawia na większą dostępność roślinnych dań w restauracjach.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
USA nałożyły na Brazylię 50-proc. cła. Kawa zamiast do Stanów pojedzie do Chin
Przemysł spożywczy
Niemieckie browary w kryzysie. Niemcy piją coraz mniej piwa
Przemysł spożywczy
TikTok wypromował kolejny produkt spożywczy. Producenci nie nadążają z produkcją
Przemysł spożywczy
Coca-Cola potwierdziła słowa Donalda Trumpa. Szykuje nowe produkty
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa w Polsce mają wiele kłopotów. Ale stoi przed nimi ważna szansa
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama