Dolnośląskie: Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego najlepsze od trzech lat

Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego są na Dolnym Śląsku lepsze niż przez ostatnie trzy lata. W poprzednich sezonach m.in. z powodu suszy zbierano znikome ilości tego miodu, który jest dolnośląskim regionalnym produktem certyfikowanym w Unii Europejskiej.

Aktualizacja: 18.09.2016 11:03 Publikacja: 18.09.2016 09:35

Dolnośląskie: Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego najlepsze od trzech lat

Foto: Pixabay

PAP

Jak powiedział PAP Marek Kowalski, właściciel pasieki „Miody Karkonoskie” po trzech skrajnie niekorzystnych sezonach dla dolnośląskich pszczelarzy tegoroczne zbiory należy uznać za udane.

„Przede wszystkim udało nam się wreszcie zebrać miód wrzosowy, którego w ogóle nie było przez poprzednie lata, ponieważ wrzosy z powodu suszy nie kwitły i zarastały. Nie można narzekać również na inne rodzaje miodów, a w poprzednich latach rzadko się zdarzało, że w naszym regionie udawało się zbierać niemal wszystkie gatunki” - powiedział Kowalski.

W jego ocenie, najtrudniej było o zbiory miodu lipowego i akacjowego, ponieważ brakuje już w regionie dużych skupisk drzewostanu w tym gatunku. Z kolei spore były zbiory miodu rzepakowego, gryczanego i spadziowego.

„Miód gryczany zbiera się w naszym regionie przede wszystkich w terenach górskich w powiecie kłodzkim i jeleniogórskim, gdzie rolnicy masowo obsiewają swe pola właśnie gryką. Charakterystyczne, że coraz więcej pszczelarzy z całej Polski przyjeżdża na Dolny Śląsk, by zbierać miód wrzosowy dostępny tylko w dwóch nadleśnictwach: Przemków oraz Świętoszów” - ocenił Kowalski.

Pszczelarz podkreślił, że na dobre zbiory miała wpływ również ciepła zima, bo dzięki wyższym temperaturom roztocze varroza destructor nie spustoszyło populacji pszczół w ulach na Dolnym Śląsku, jak to miało miejsce w poprzednich latach.

Na Dolnym Śląsku znajduje się prawie 3 tysiące pasiek - z ponad 60 tysiącami uli. Rocznie zbiera się w tym regionie średnio ponad 15 proc. miodu zebranego w całej Polsce.

Jak powiedział PAP Marek Kowalski, właściciel pasieki „Miody Karkonoskie” po trzech skrajnie niekorzystnych sezonach dla dolnośląskich pszczelarzy tegoroczne zbiory należy uznać za udane.

„Przede wszystkim udało nam się wreszcie zebrać miód wrzosowy, którego w ogóle nie było przez poprzednie lata, ponieważ wrzosy z powodu suszy nie kwitły i zarastały. Nie można narzekać również na inne rodzaje miodów, a w poprzednich latach rzadko się zdarzało, że w naszym regionie udawało się zbierać niemal wszystkie gatunki” - powiedział Kowalski.

Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Przemysł spożywczy
Carlsberg znika z Rosji. Aktywa kupuje judoka, dobry znajomy Putina