Reklama
Rozwiń
Reklama

Dolnośląskie: Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego najlepsze od trzech lat

Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego są na Dolnym Śląsku lepsze niż przez ostatnie trzy lata. W poprzednich sezonach m.in. z powodu suszy zbierano znikome ilości tego miodu, który jest dolnośląskim regionalnym produktem certyfikowanym w Unii Europejskiej.

Aktualizacja: 18.09.2016 11:03 Publikacja: 18.09.2016 09:35

Dolnośląskie: Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego najlepsze od trzech lat

Foto: Pixabay

Jak powiedział PAP Marek Kowalski, właściciel pasieki „Miody Karkonoskie” po trzech skrajnie niekorzystnych sezonach dla dolnośląskich pszczelarzy tegoroczne zbiory należy uznać za udane.

„Przede wszystkim udało nam się wreszcie zebrać miód wrzosowy, którego w ogóle nie było przez poprzednie lata, ponieważ wrzosy z powodu suszy nie kwitły i zarastały. Nie można narzekać również na inne rodzaje miodów, a w poprzednich latach rzadko się zdarzało, że w naszym regionie udawało się zbierać niemal wszystkie gatunki” - powiedział Kowalski.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama