Reklama

Greenpeace: w szwajcarskich winach znaleziono 33 toksyny

W szwajcarskich winach jest pełno toksyn - ostrzega miejscowa prasa. Najbardziej obciążone toksynami mają być winogrona z trzech kantonów: Ticino, Gryzonia i Szafuza.

Aktualizacja: 15.10.2016 13:30 Publikacja: 15.10.2016 13:04

Greenpeace: w szwajcarskich winach znaleziono 33 toksyny

Foto: Bloomberg

Rok 2016 dla szwajcarskiego przemysłu winiarskiego jest wyjątkowo niekorzystny. W maju i w czerwcu właścicielom winnic doskwierały długotrwałe ulewy. To groziło rozwojem grzyba niszczącego winnice, dlatego też wielu właścicieli postanowiło za pomocą chemii uratować uprawy. Spryskano nie tylko rośliny ale także podłoże na którym rosną winorośle - aby zablokować rozprzestrzenianie się grzybów i insektów atakujących rośliny.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama