Greenpeace: w szwajcarskich winach znaleziono 33 toksyny

W szwajcarskich winach jest pełno toksyn - ostrzega miejscowa prasa. Najbardziej obciążone toksynami mają być winogrona z trzech kantonów: Ticino, Gryzonia i Szafuza.

Aktualizacja: 15.10.2016 13:30 Publikacja: 15.10.2016 13:04

Greenpeace: w szwajcarskich winach znaleziono 33 toksyny

Foto: Bloomberg

Rok 2016 dla szwajcarskiego przemysłu winiarskiego jest wyjątkowo niekorzystny. W maju i w czerwcu właścicielom winnic doskwierały długotrwałe ulewy. To groziło rozwojem grzyba niszczącego winnice, dlatego też wielu właścicieli postanowiło za pomocą chemii uratować uprawy. Spryskano nie tylko rośliny ale także podłoże na którym rosną winorośle - aby zablokować rozprzestrzenianie się grzybów i insektów atakujących rośliny.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem