Aktualizacja: 12.11.2017 14:37 Publikacja: 12.11.2017 14:32
Foto: Pixabay, fot. Couleur
Eksport avocado, mango, ananasów i papai zwiększył się bardziej od dynamiki innych produktów żywnościowych na świecie. Wynikało to z rosnącego zainteresowania konsumentów w Stanach, Europie, a nawet w pewnych regionach Azji, np. w Chinach, którym posmakowały owoce pochodzące głównie z krajów rozwijających się.
Kraje produkujące je, zwłaszcza Meksyk, Kostaryka i Indie, zwiększą w tym roku ich eksport o 5,2 proc. do ok. 7 mln to o wartości 10 mld dolarów — ocenia FAO. — Perspektywy handlowe byłyby jeszcze lepsze, gdyby kilka dużych krajów producenckich nie zostało dotknięte gwałtownymi zmianami klimatu— stwierdziła Sabine Altendorf z tej romanizacji.
Węgierskie embargo na polskie mięso stało się niewygodnym tematem przerzucanym między resortami rolnictwa i MSZ....
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas