Radioaktywna substancja została odkryta w kolekcji win z roczników 2009 - 2012, ale w bardzo minimalnej ilości, nie zagrażającej ludzkiemu zdrowiu - informuje CNN.
Francuscy naukowcy z Centrum Badań Nuklearnych w Bordeaux przebadali wina Cabernet Sauvignon i rosé z lat 2009-2012. Poziom substancji radioaktywnej w Cabernet Sauvignon wyprodukowanym po 2011 roku, czyli po katastrofie w Fukushimie, podwoił się.
Podobnie było w przypadku rosé, choć tutaj poziom cezu był znacznie niższy. Naukowcy podkreślili jednak, że to nadal znikoma ilość. Pokazuje ona jednak jak na środowisko na całej kuli ziemskiej wpływają takie wypadki jak katastrofa w Fukushimie.
Podwyższony poziom cez-137 znaleziono także w europejskich winach po katastrofie elektrowni w Czernobylu w 1986 roku.
Naukowcy z Bordeaux najpierw przeskanowali zamknięte butelki a następnie spopielili ich zawartość by ustalić skład chemiczny i dopiero wtedy odkryli większe niż zazwyczaj ilości cez-137.