Radioaktywna substancja z Fukushimy w kalifornijskich winach

Naukowcy odkryli w winach z Kalifornii izotop radioaktywny cez-137, który nie pojawia się naturalnie, a jedynie w wyniku rozszczepienia jądrowego. Pojawienie się go w winie z doliny napa wiązane jest z katastrofą w Fukushimie.

Aktualizacja: 24.07.2018 19:18 Publikacja: 24.07.2018 18:57

Radioaktywna substancja z Fukushimy w kalifornijskich winach

Foto: 123rf.com

Radioaktywna substancja została odkryta w kolekcji win z roczników 2009 - 2012, ale w bardzo minimalnej ilości, nie zagrażającej ludzkiemu zdrowiu - informuje CNN.

Francuscy naukowcy z Centrum Badań Nuklearnych w Bordeaux przebadali wina Cabernet Sauvignon i rosé z lat 2009-2012. Poziom substancji radioaktywnej w Cabernet Sauvignon wyprodukowanym po 2011 roku, czyli po katastrofie w Fukushimie, podwoił się.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Prezes polskiego giganta: Paczkę DecoMorreno można dziś traktować jak lokatę. To absurd
Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym