Reklama

Radioaktywna substancja z Fukushimy w kalifornijskich winach

Naukowcy odkryli w winach z Kalifornii izotop radioaktywny cez-137, który nie pojawia się naturalnie, a jedynie w wyniku rozszczepienia jądrowego. Pojawienie się go w winie z doliny napa wiązane jest z katastrofą w Fukushimie.

Aktualizacja: 24.07.2018 19:18 Publikacja: 24.07.2018 18:57

Radioaktywna substancja z Fukushimy w kalifornijskich winach

Foto: 123rf.com

ula

Radioaktywna substancja została odkryta w kolekcji win z roczników 2009 - 2012, ale w bardzo minimalnej ilości, nie zagrażającej ludzkiemu zdrowiu - informuje CNN.

Francuscy naukowcy z Centrum Badań Nuklearnych w Bordeaux przebadali wina Cabernet Sauvignon i rosé z lat 2009-2012. Poziom substancji radioaktywnej w Cabernet Sauvignon wyprodukowanym po 2011 roku, czyli po katastrofie w Fukushimie, podwoił się.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama