Reklama
Rozwiń

Radioaktywna substancja z Fukushimy w kalifornijskich winach

Naukowcy odkryli w winach z Kalifornii izotop radioaktywny cez-137, który nie pojawia się naturalnie, a jedynie w wyniku rozszczepienia jądrowego. Pojawienie się go w winie z doliny napa wiązane jest z katastrofą w Fukushimie.

Aktualizacja: 24.07.2018 19:18 Publikacja: 24.07.2018 18:57

Radioaktywna substancja z Fukushimy w kalifornijskich winach

Foto: 123rf.com

ula

Radioaktywna substancja została odkryta w kolekcji win z roczników 2009 - 2012, ale w bardzo minimalnej ilości, nie zagrażającej ludzkiemu zdrowiu - informuje CNN.

Francuscy naukowcy z Centrum Badań Nuklearnych w Bordeaux przebadali wina Cabernet Sauvignon i rosé z lat 2009-2012. Poziom substancji radioaktywnej w Cabernet Sauvignon wyprodukowanym po 2011 roku, czyli po katastrofie w Fukushimie, podwoił się.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama