Zmalał eksport polskiej wieprzowiny poza UE

O 56 proc. zmalała w styczniu 2015 roku sprzedaż mięsa wieprzowego z Polski na rynki pozaunijne. To największy spadek wśród kluczowych eksporterów tego mięsa we Wspólnocie.

Publikacja: 20.04.2015 14:52

Polska spadła na szóste miejsce wśród krajów eksportujących najwięcej tego mięsa poza UE

Polska spadła na szóste miejsce wśród krajów eksportujących najwięcej tego mięsa poza UE

Foto: Bloomberg

W styczniu 2015 r. na tzw. tynki trzecie trafiło niespełna 11,5 tys. ton wieprzowiny z Polski. Przed rokiem było to ponad 26 tys. ton. W efekcie Polska spadła na szóste miejsce wśród krajów eksportujących najwięcej tego mięsa poza UE – podaje za Komisją Europejską Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). W styczniu 2014 r. wyprzedzały nas tylko Niemcy i Dania. W tym roku także Hiszpania, Holandia i Francja.

- W wyniku wykrycia w Polsce afrykańskiego pomoru świń na początku 2014 roku utraciliśmy dostęp do wielu ważnych rynków, w tym Rosji, Chin, Japonii czy Korei Południowej – mówi „Rzeczpospolitej" Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI. – Nasze firmy próbują zdobywać nowe rynki zbytu, ale do tego aby zrekompensować utratę np. Chin jest wciąż daleka droga.

W 2013 r. Chiny był numerem jeden wśród eksportowych rynków wieprzowiny w z Polski pod względem sprzedaży liczonej w tonach. Pod względem wartości zajmowały siódmą pozycję.

Od sierpnia 2014 roku wieprzowiny na rynek rosyjski, z powodu sankcji politycznych, nie mogą eksportować także pozostałe kraje unijne. Ich przewaga nad polską branżą mięsną polega jednak na tym, że jako wolne od ASF nadal mają dostęp do rynków azjatyckich.

W styczniu 2015 r. łączny eksport unijnej wieprzowiny na rynki trzecie zmalał o 11,4 proc. Jako jedyna z czołowych eksporterów sprzedaż poza Wspólnotę zwiększyła Hiszpania (wzrost o 36,3 proc.) – podaje FAMMU/FAPA.

Wiesław Różański zwraca uwagę, że wśród azjatyckich rynków, których znaczenie wzrosło w ostatnim czasie dla naszych firm mięsnych są Wietnam i Hongkong. Minusem tego ostatniego są jednak niskie marże.

- W 2014 r. udało się nam także znacznie zwiększyć eksport wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych. Coraz więcej sprzedajemy jej także do krajów afrykańskich – mówi szef UPEMi.

W ubiegłym roku USA awansowały na czwarte miejsce wśród największych rynków naszej wieprzowiny. Rok wcześniej były poza pierwszą dziesiątką.

Nasze firmy starają się ulokować więcej mięsa na rynku unijnym. W 2014 r. zwiększyła się sprzedaż polskiej wieprzowy np. do Włoch, Czech i na Słowację.

Spośród krajów pozaunijnych najwięcej wspólnotowej wieprzowiny w styczniu 2015 r. kupiły Chiny. Rok do roku eksport zwiększył się tam o 4,1 proc. Druga była Korea Płd. (wzrost o ponad 70 proc.), a trzecia Japonia (spadek o 19,7 proc.).

Co ciekawe, pomimo embarga na rynek rosyjski trafiło niespełna 2,3 tys. unijnego mięsa. Rok do roku było to o prawie 94 proc. mniej.

Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem