Zgodnie z danymi obejmującymi wszystkie województwa w Polsce w roku 2017, zatruciu grzybami uległy 24 osoby – i wszystkie hospitalizowano. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Czytaj też: Ostrożnie z leśnymi grzybami
Ważne! Nie zaleca się jedzenia grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Symptomy nie zawsze od razu
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami: nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała. Na początku objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego, dlatego często są lekceważone.