GIS ostrzega grzybiarzy i apeluje o ostrożność na i po grzybobraniu

Nawet jadalnymi grzybami można się zatruć, jeśli były niewłaściwie przygotowane - ostrzega Główny Inspektor Sanitarny w sezonie na grzybobrania.

Aktualizacja: 01.09.2018 11:49 Publikacja: 01.09.2018 09:33

GIS ostrzega grzybiarzy i apeluje o ostrożność na i po grzybobraniu

Foto: Adobe Stock

Zgodnie z danymi obejmującymi wszystkie województwa w Polsce w roku 2017, zatruciu grzybami uległy 24 osoby – i wszystkie hospitalizowano. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Czytaj też: Ostrożnie z leśnymi grzybami

Ważne! Nie zaleca się jedzenia grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Symptomy nie zawsze od razu

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami: nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała. Na początku  objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego, dlatego często są lekceważone.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Ważna pierwsza pomoc

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.

Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy. Tymczasem zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Nawet kilkanaście tygodni w szpitalu

Leczenie zatrucia grzybami polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak kania czubajka i gąska zielona.

Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z trującymi grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Bądź pewien grzyba

Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia. Pomoc w rozpoznawaniu świadczą:

grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,

klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.

Warto zabrać na grzybobranie atlas grzybów zawierający szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki.

Zamiast atlasu w postaci książeczki, można ściągnąć atlas mobilny - aplikację na smartfona ułatwiającą identyfikację grzybów. Niektóre pozwalają identyfikować grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.

Pamiętaj! Zbieraj grzyby co do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Nie zbieraj kleszczy

Jak się przygotować do grzybobrania? GIS radzi ubrać się w bluzę lub kurtkę, spodnie z długimi nogawkami, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapkę lub kapelusz – zabezpieczą przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij. W lesie przydać się może także peleryna przeciwdeszczowa i środek odstraszający owady jako dodatkowa ochrona przed komarami i kleszczami.

Na grzyby weźmy oczywiście koszyk, najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu. Nie zapomnijmy o nożyku - wprawdzie  zbierając grzyby powinniśmy delikatnie je wykręcać z podłoża, ale pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża.

Zawody prawnicze
Znów zawrzało w prokuraturze z powodu wynagrodzeń. Od kiedy podwyżki?
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Konsumenci
Skuteczne gwarancje dla kredytobiorców. Ważny wyrok TSUE
Prawo karne
Projekt zaostrzenia kar dla kierowców. Przepadek stanie się fikcją?
Prawo karne
Sfałszowane wyroki w sądzie. Skarb Państwa oszukany na ponad 3 mln zł
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Praca, Emerytury i renty
Najniższa krajowa w 2025 roku: Ile wynosi płaca minimalna? Kwoty brutto i netto
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej