Reklama
Rozwiń

Robert Mazurek: Nie wszystko o winie

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o winie, ale wstydzicie się zapytać" – w takiej obietnicy kryje się oczywisty fałsz, to jasne, że wszystkiego się nie dowiemy. Ale na takie hasło przyszło do mnie na Twitterze i e-mailem koło 200 pytań. Obiecałem, że odpowiem w lipcu? Voila, oto część pierwsza.

Publikacja: 17.07.2020 18:00

Robert Mazurek: Nie wszystko o winie

Foto: New Africa – stock.adobe.com

Jak położenie winnicy wpływa na winogrono i przez to na wino?

Pani Marta – może o tym nie wiedząc – spytała o terroir, które to słowo określa ogół warunków, czyli wszystko: temperaturę, gleby, wilgotność, wysokość nad poziomem morza etc. Znaczenie ma gleba – na kamieniach i łupkach powstają najlepsze, najbardziej mineralne rieslingi. Temperatura? Południe Włoch, upały, grona dojrzewają, a czasem niemal przejrzewają, więc raczej powstanie wino cięższe, gęste od smaków, z większą zawartością alkoholu. Bliskość morza – smaganie atlantyckim wiatrem wzmaga słonawość wina, vide galicyjskie albarino.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Plus Minus
„Strefa gangsterów” – recenzja. Guy Ritchie narzuca serialowi wybuchowy rytm
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Plus Minus
Nie powstrzymasz zalewu turystów, to przynajmniej na nich zarób
Plus Minus
Rafał Chwedoruk: Ostatni atut Polski 2050 legł w gruzach
Plus Minus
Mariusz Cieślik: Mój dług wdzięczności wobec Karola Nawrockiego
Plus Minus
Kataryna: Grok przypomniał, jacy naprawdę są politycy w dobrze skrojonych garniturach
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama