Reklama
Rozwiń
Reklama

Robert Mazurek: Nie wszystko o winie

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o winie, ale wstydzicie się zapytać" – w takiej obietnicy kryje się oczywisty fałsz, to jasne, że wszystkiego się nie dowiemy. Ale na takie hasło przyszło do mnie na Twitterze i e-mailem koło 200 pytań. Obiecałem, że odpowiem w lipcu? Voila, oto część pierwsza.

Publikacja: 17.07.2020 18:00

Robert Mazurek: Nie wszystko o winie

Foto: New Africa – stock.adobe.com

Jak położenie winnicy wpływa na winogrono i przez to na wino?

Pani Marta – może o tym nie wiedząc – spytała o terroir, które to słowo określa ogół warunków, czyli wszystko: temperaturę, gleby, wilgotność, wysokość nad poziomem morza etc. Znaczenie ma gleba – na kamieniach i łupkach powstają najlepsze, najbardziej mineralne rieslingi. Temperatura? Południe Włoch, upały, grona dojrzewają, a czasem niemal przejrzewają, więc raczej powstanie wino cięższe, gęste od smaków, z większą zawartością alkoholu. Bliskość morza – smaganie atlantyckim wiatrem wzmaga słonawość wina, vide galicyjskie albarino.

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Plus Minus
„Panda Spin”: Pokręcone karty
Plus Minus
„Strange Adventures”: Aksjologiczny zimny prysznic
Plus Minus
„Ministranci”: Bunt oszukanych dzieciaków
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Joanna Lamparska: Góry, historia i rocznica
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama