Jak położenie winnicy wpływa na winogrono i przez to na wino?
Pani Marta – może o tym nie wiedząc – spytała o terroir, które to słowo określa ogół warunków, czyli wszystko: temperaturę, gleby, wilgotność, wysokość nad poziomem morza etc. Znaczenie ma gleba – na kamieniach i łupkach powstają najlepsze, najbardziej mineralne rieslingi. Temperatura? Południe Włoch, upały, grona dojrzewają, a czasem niemal przejrzewają, więc raczej powstanie wino cięższe, gęste od smaków, z większą zawartością alkoholu. Bliskość morza – smaganie atlantyckim wiatrem wzmaga słonawość wina, vide galicyjskie albarino.
Starsze wino jest lepsze
Polemizowałem z tą tezą dziesiątki razy. Otóż nie, a w każdym razie nie zawsze. Białe, lekkie wina pije się nawet wedle zasady „im młodsze, tym lepsze". Owszem, nie dotyczy to choćby lepszych rieslingów czy chablis. Większość win czerwonych należy pić w ciągu kilku (nie kilkunastu) lat po zbiorze. Naturalnie, są wina wielkie i te trzymać warto. Generalnie najłatwiej przechowują się słodkie, ale i tu nie wszystkie na tym zyskują. Jeśli jednak komuś urodziło się dziecko w 2017 roku, to niech wysupła 100 euro na butelkę najlepszego rocznikowego porto i każe się dziecku napić, jak ono zostanie babcią albo dziadkiem.