Reklama
Rozwiń

Robert Mazurek: Nie wszystko o winie

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o winie, ale wstydzicie się zapytać" – w takiej obietnicy kryje się oczywisty fałsz, to jasne, że wszystkiego się nie dowiemy. Ale na takie hasło przyszło do mnie na Twitterze i e-mailem koło 200 pytań. Obiecałem, że odpowiem w lipcu? Voila, oto część pierwsza.

Publikacja: 17.07.2020 18:00

Robert Mazurek: Nie wszystko o winie

Foto: New Africa – stock.adobe.com

Jak położenie winnicy wpływa na winogrono i przez to na wino?

Pani Marta – może o tym nie wiedząc – spytała o terroir, które to słowo określa ogół warunków, czyli wszystko: temperaturę, gleby, wilgotność, wysokość nad poziomem morza etc. Znaczenie ma gleba – na kamieniach i łupkach powstają najlepsze, najbardziej mineralne rieslingi. Temperatura? Południe Włoch, upały, grona dojrzewają, a czasem niemal przejrzewają, więc raczej powstanie wino cięższe, gęste od smaków, z większą zawartością alkoholu. Bliskość morza – smaganie atlantyckim wiatrem wzmaga słonawość wina, vide galicyjskie albarino.

Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: AI dla społeczeństwa
Plus Minus
Laborantka na prochach
Plus Minus
„Skok po marchewkę”: Chomikować czy szabrować?
Plus Minus
„Potęga języka”: Moce ukryte w słowach
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Plus Minus
„Oskar, Patka i złoto Bałtyku”: Skarb dla najmłodszych
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń