Robert Mazurek: Nie wszystko o winie

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o winie, ale wstydzicie się zapytać" – w takiej obietnicy kryje się oczywisty fałsz, to jasne, że wszystkiego się nie dowiemy. Ale na takie hasło przyszło do mnie na Twitterze i e-mailem koło 200 pytań. Obiecałem, że odpowiem w lipcu? Voila, oto część pierwsza.

Publikacja: 17.07.2020 18:00

Robert Mazurek: Nie wszystko o winie

Foto: New Africa – stock.adobe.com

Jak położenie winnicy wpływa na winogrono i przez to na wino?

Pani Marta – może o tym nie wiedząc – spytała o terroir, które to słowo określa ogół warunków, czyli wszystko: temperaturę, gleby, wilgotność, wysokość nad poziomem morza etc. Znaczenie ma gleba – na kamieniach i łupkach powstają najlepsze, najbardziej mineralne rieslingi. Temperatura? Południe Włoch, upały, grona dojrzewają, a czasem niemal przejrzewają, więc raczej powstanie wino cięższe, gęste od smaków, z większą zawartością alkoholu. Bliskość morza – smaganie atlantyckim wiatrem wzmaga słonawość wina, vide galicyjskie albarino.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”: Sztuczna inteligencja zabierze nam pracę
Plus Minus
„Samotność pól bawełnianych”: Być samotnym jak John Malkovich
Plus Minus
„Fenicki układ”: Filmowe oszustwo
Plus Minus
„Kaori”: Kryminał w świecie robotów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Plus Minus
„Project Warlock II”: Palec nie schodzi z cyngla