Reklama

Padlina, korzonki, owady? Człowiek jadł już wszystko

Pomysł wprowadzenia owadów na europejskie stoły rozpala debatę – nie tylko w Polsce. Pytanie brzmi jednak raczej nie „czy”, ale „kiedy” owady na stałe zadomowią się w naszej diecie.

Publikacja: 31.03.2023 17:00

Padlina, korzonki, owady? Człowiek jadł już wszystko

Foto: VOISIN/Phanie/Phanie via AFP

W scenie rozpoczynającej film „Blade Runner 2049” widzimy prowizoryczną, domową farmę larw, którymi żywi się jedna z postaci. Wizja przyszłości z filmu Denisa Villeneuve’a powoli staje się rzeczywistością. W styczniu 2023 r. Komisja Europejska dała zielone światło dla sprzedaży larw pleśniakowca lśniącego i świerszcza domowego w postaci suszonej, sproszkowanej, zamrożonej oraz w formie pasty. Owady te dołączyły tym samym do mącznika młynarka i szarańczy wędrownej, które już mogą stanowić składnik produktów żywnościowych dostępnych w Unii Europejskiej.

Pozostało jeszcze 96% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Plus Minus
„Poranek dnia zagłady”: Komus unicestwiony
Plus Minus
„Tony Hawk’s Pro Skater 3+4”: Dla tych, co tęsknią za deskorolką
Plus Minus
„Gry rodzinne. Jak myślenie systemowe może uratować ciebie, twoją rodzinę i świat”: Rodzina jak wielki zderzacz relacji
Plus Minus
„Ze mną przez świat”: Mogło zostać w szufladzie
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Marcin Mortka: Całkowicie oddany metalowi
Reklama
Reklama