Reklama

Padlina, korzonki, owady? Człowiek jadł już wszystko

Pomysł wprowadzenia owadów na europejskie stoły rozpala debatę – nie tylko w Polsce. Pytanie brzmi jednak raczej nie „czy”, ale „kiedy” owady na stałe zadomowią się w naszej diecie.

Publikacja: 31.03.2023 17:00

Padlina, korzonki, owady? Człowiek jadł już wszystko

Foto: VOISIN/Phanie/Phanie via AFP

W scenie rozpoczynającej film „Blade Runner 2049” widzimy prowizoryczną, domową farmę larw, którymi żywi się jedna z postaci. Wizja przyszłości z filmu Denisa Villeneuve’a powoli staje się rzeczywistością. W styczniu 2023 r. Komisja Europejska dała zielone światło dla sprzedaży larw pleśniakowca lśniącego i świerszcza domowego w postaci suszonej, sproszkowanej, zamrożonej oraz w formie pasty. Owady te dołączyły tym samym do mącznika młynarka i szarańczy wędrownej, które już mogą stanowić składnik produktów żywnościowych dostępnych w Unii Europejskiej.

Pozostało jeszcze 96% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Plus Minus
„Szopy w natarciu”: Zwierzęta kontra cywilizacja
Plus Minus
„Przystanek Tworki”: Tworkowska rodzina
Plus Minus
„Dept. Q”: Policjant, który bał się złoczyńców
Plus Minus
„Pewnego razu w Paryżu”: Hołd dla miasta i wielkich nazwisk
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Plus Minus
„Survive the Island”: Między wulkanem a paszczą rekina
Reklama
Reklama