Reklama

Społeczna analiza spiżarki

Publikacja: 20.05.2022 17:00

Społeczna analiza spiżarki

Foto: materiały prasowe

Wszyscy znamy się na jedzeniu. Chętnie rozmawiamy o żywności, czytamy książki kulinarne, a posty z zawartością naszych talerzy cieszą się dużym powodzeniem w mediach społecznościowych. Choć pozornie temat wydaje się oczywisty i przyziemny, na jedzenie możemy popatrzeć także jako zjawisko społeczne – przekonuje Ewa Kopczyńska, socjolożka jedzenia z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Badaczka od lat zajmuje się kulturą kulinarną i zachęca, aby patrzeć na jedzenie interdyscyplinarnie, bo poprzez system żywnościowy możemy lepiej poznać społeczeństwo. W książce „Jedzenie i inne rzeczy" próbuje zrozumieć i opisać zwyczaje żywieniowe Polaków.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Plus Minus
„Wyrok”: Wojna zbawienna, wojna błogosławiona
Plus Minus
„Arnhem. Dług hańby”: Żelazne spadochrony
Plus Minus
„Najdalsza Polska. Szczecin 1945-1950”: Miasto jako pole gry
Plus Minus
„Dragon Ball Z: Kakarot: Daima”: Niby nie rewolucja, ale wciąga
Plus Minus
„ZATO. Miasta zamknięte w Związku Radzieckim i Rosji”: Wstęp wzbroniony
Materiał Promocyjny
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Reklama
Reklama