Reklama
Rozwiń

Społeczna analiza spiżarki

Publikacja: 20.05.2022 17:00

Społeczna analiza spiżarki

Foto: materiały prasowe

Wszyscy znamy się na jedzeniu. Chętnie rozmawiamy o żywności, czytamy książki kulinarne, a posty z zawartością naszych talerzy cieszą się dużym powodzeniem w mediach społecznościowych. Choć pozornie temat wydaje się oczywisty i przyziemny, na jedzenie możemy popatrzeć także jako zjawisko społeczne – przekonuje Ewa Kopczyńska, socjolożka jedzenia z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Badaczka od lat zajmuje się kulturą kulinarną i zachęca, aby patrzeć na jedzenie interdyscyplinarnie, bo poprzez system żywnościowy możemy lepiej poznać społeczeństwo. W książce „Jedzenie i inne rzeczy" próbuje zrozumieć i opisać zwyczaje żywieniowe Polaków.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Plus Minus
Michał Szułdrzyński: Donald Trump, Ukraina i NATO. A co, jeśli prezydent USA ma rację?
Plus Minus
Trzęśli amerykańską polityką, potem ruch MAGA zepchnął ich w cień. Wracają
Plus Minus
Kto zapewni Polsce parasol nuklearny? Ekspert z Francji wylewa kubeł zimnej wody
Plus Minus
„Brzydka siostra”: Uroda wykuta młotkiem
Plus Minus
„Super Boss Monster”: Kto wybudował te wszystkie lochy