Reklama

Robert Mazurek: Nie ma życia bez szampana

To do Reims, do Katedry Aniołów, przybywali francuscy władcy na ceremonię swej koronacji, ale nie świętowali tego wydarzenia trunkami z okolicy.

Publikacja: 30.04.2021 18:00

Champagne Devaux Augusta 225 zł Champagne Devaux Cuvée D5 Ans d'Age 334 zł Champagne Devaux Cuvée D5

Champagne Devaux Augusta 225 zł Champagne Devaux Cuvée D5 Ans d'Age 334 zł Champagne Devaux Cuvée D5 Millésimé 2009 486 zł

Foto: domwina.pl

Nic dziwnego, w Szampanii robiono wtedy marne kwasiory, które eksplodowały w piwnicach. I tak do samiutkiego końca XVII wieku, kiedy sprytny benedyktyński mnich Pierre Perignon nauczył tubylców, jak wadę przekuć w zaletę. Pojawiają się bąbelki? I świetnie, zamiast kiepskich win czerwonych będziemy robić przednie musujące – nauczał mistrz, czyli dom, Pierre. A jak to się robi dziś? Najpierw wino przez rok fermentuje w stalowej kadzi, potem mieszamy roczniki i szczepy, których do wyboru mamy kilkanaście (zwykle czerwone pinoty noir i meunier oraz chardonnay). Wymieszane wino rozlewamy do butelek, dodając drożdże i cukier, dzięki czemu sfermentuje to po raz drugi, powodując powstanie bąbelków. Wino leżakujące szyjką w dół codziennie się obraca, w końcu usuwa osad i czas na kilkuletnie dojrzewanie. Gotowa butelka kosztuje najmarniej 100 zł – a górną granicą jest nieskończoność – co każe zadać pytanie, co pijemy: wino czy przepustkę do snobistycznego, lepszego świata?

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Plus Minus
Kino, które smakuje. Jak jedzenie na ekranie karmi zmysły i wyobraźnię
Plus Minus
Paul Cézanne w Prowansji: śladami mistrza nowoczesnego malarstwa
Plus Minus
„Piątka dla zwierząt” – ustawa, która wstrząsnęła PiS i wciąż dzieli polityków
Plus Minus
Syn Lwa Pandższiru: Talibowie to brutalna mniejszość
Plus Minus
Tomasz P. Terlikowski: Realizm Leona XIV
Reklama
Reklama