Rolnictwo ekologiczne ma przyszłość

Popyt na produkty ekologiczne na świecie rośnie bardzo szybko, a ich podaż nadal za nim nie nadąża.

Publikacja: 20.06.2018 21:00

Rolnictwo ekologiczne ma przyszłość

Foto: Adobe Stock

Zmiany w rolnictwie wymuszane są przez bezpieczeństwo żywności na świecie i zrównoważony rozwój oparty na wzroście produkcji żywności rolnej oraz redukcji tzw. długu ekologicznego (wykorzystanie zasobów ziemi przekraczające zdolność planety do ich odtworzenia – red.). Obecne trendy światowe to rolnictwo zrównoważone oraz – bardziej restrykcyjne – ekologiczne.

Zużycie produktów ekologicznych w ostatniej dekadzie wzrosło dwukrotnie, a popyt nadal przewyższa podaż. W 2014 r. rynek produktów ekologicznych UE urósł o 7,4 proc., a więc bardzo szybko, a sprzedaż detaliczna sięgnęła 24 mld euro.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Dlaczego znika hejt na elektryki
Opinie Ekonomiczne
Agata Rozszczypała: O ile więcej od kobiet zarabiają mężczyźni
Opinie Ekonomiczne
Iwona Trusewicz: Rodeo po rosyjsku, czyli jak ujeździć Amerykę
Opinie Ekonomiczne
Paweł Rożyński: Nie tylko meble. Polska gospodarka wpada w pułapkę
Opinie Ekonomiczne
Marta Postuła: Czy warto deregulować?
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem