Cukier już nie krzepi

Nazywany coraz częściej białą śmiercią niż źródłem słodyczy, w Polsce przez dekady był jednym z produktów strategicznych. Co za tym idzie, producenci wierzyli, że popyt na cukier nie spadnie nigdy.

Aktualizacja: 01.10.2017 20:55 Publikacja: 01.10.2017 20:29

Piotr Mazurkiewicz

Piotr Mazurkiewicz

Foto: Fotorzepa, Ryszard Waniek

Mimo to od wejścia do Unii ciągle narzekali na kwoty cukrowe i ograniczenia produkcji. Bo można byłoby zwiększyć bez problemu moce i przy niższych kosztach produkcji zalać Europę polskim cukrem. Jednak przekroczenie narzuconego przez Brukselę pułapu oznaczało kary, które Polska nawet nieraz płaciła. Teraz kwoty wreszcie znikają, ale można założyć się o wszystko, że zaraz pojawią się kolejne narzekania. Bo choć teraz produkcję będzie można zwiększyć, to czekają nas też znaczne wahania cen. Niekoniecznie w górę.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Opinie Ekonomiczne
Maciej Miłosz: Z pustego i generał nie naleje
Opinie Ekonomiczne
Polscy emeryci wracają do pracy
Opinie Ekonomiczne
Żeby się chciało pracować, tak jak się nie chce
Opinie Ekonomiczne
Paweł Rożyński: Jak przekuć polskie innowacje na pieniądze
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Opinie Ekonomiczne
Dlaczego warto pomagać innym, czyli czego zabrakło w exposé ministra Sikorskiego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne