Reklama
Rozwiń

Cukier już nie krzepi

Nazywany coraz częściej białą śmiercią niż źródłem słodyczy, w Polsce przez dekady był jednym z produktów strategicznych. Co za tym idzie, producenci wierzyli, że popyt na cukier nie spadnie nigdy.

Aktualizacja: 01.10.2017 20:55 Publikacja: 01.10.2017 20:29

Piotr Mazurkiewicz

Piotr Mazurkiewicz

Foto: Fotorzepa, Ryszard Waniek

Mimo to od wejścia do Unii ciągle narzekali na kwoty cukrowe i ograniczenia produkcji. Bo można byłoby zwiększyć bez problemu moce i przy niższych kosztach produkcji zalać Europę polskim cukrem. Jednak przekroczenie narzuconego przez Brukselę pułapu oznaczało kary, które Polska nawet nieraz płaciła. Teraz kwoty wreszcie znikają, ale można założyć się o wszystko, że zaraz pojawią się kolejne narzekania. Bo choć teraz produkcję będzie można zwiększyć, to czekają nas też znaczne wahania cen. Niekoniecznie w górę.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Opinie Ekonomiczne
Piotr Arak: Wielki zakład Europy o Indie
Opinie Ekonomiczne
Unia Europejska a Chiny: pomiędzy współpracą, konkurencją i rywalizacją
Opinie Ekonomiczne
Eksperci: hutnictwo stali jest wyjątkiem od piastowskiej doktryny premiera Tuska
Opinie Ekonomiczne
Joanna Pandera: „Jezioro damy tu”, czyli energetyka w rekonstrukcji
Opinie Ekonomiczne
Paweł Rożyński: Big tech ma narodowość i twarz Donalda Trumpa