Reklama
Rozwiń

Między biznesem i klimatem – wyzwania polskiego rolnictwa

Czy dziś jest miejsce na rynku dla małych gospodarstw? Najmniejsi muszą znaleźć dla siebie nisze, najwięksi zapewniają bezpieczeństwo żywności kraju. Wieś jest obecnie zasobem rąk pracy dla miast.

Publikacja: 29.11.2019 09:00

Uczestnicy debaty podkreślali, że polskie rolnictwo musi rozwijać się dwutorowo, zarówno w produkcji

Uczestnicy debaty podkreślali, że polskie rolnictwo musi rozwijać się dwutorowo, zarówno w produkcji, jak i ochronie środowiska

Foto: Fotorzepa/Robert Gardziński

O sprzecznych z pozoru wymiarach polskiego rolnictwa, które jest rozdarte między gospodarstwami towarowymi o powierzchni setek hektarów a małymi gospodarstwami, których kształt pamięta jeszcze czasy zaborów i które dziś szukają na siebie pomysłu, często w uprawach ekologicznych – rozmawiali w redakcji „Rzeczpospolitej" przedstawiciele współczesnego biznesu rolnego z firm Pfeifer & Langen Polska i Paul-Pon Polska oraz eksperci Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa i Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. O finansowaniu wsparcia mówił wiceprezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dyskusja jest ważna, bo polityka rolna, zarówno krajowa, jak i unijna, musi te sprzeczności godzić. Dziś coraz ważniejsze jest znaczenie rolnictwa dla środowiska i klimatu.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Opinie Ekonomiczne
Anita Błaszczak: Sushi zamiast mieszkania?
Opinie Ekonomiczne
Piotr Arak: Wielki zakład Europy o Indie
Opinie Ekonomiczne
Unia Europejska a Chiny: pomiędzy współpracą, konkurencją i rywalizacją
Opinie Ekonomiczne
Eksperci: hutnictwo stali jest wyjątkiem od piastowskiej doktryny premiera Tuska
Opinie Ekonomiczne
Joanna Pandera: „Jezioro damy tu”, czyli energetyka w rekonstrukcji