Szpitalne menu bogatsze, droższe i sfotografowane

Posiłki w szpitalach mają być przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej 7 dni. Każdego dnia szpital będzie publikował na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków serwowanych pacjentom.

Publikacja: 15.09.2023 13:43

Szpitalne menu bogatsze, droższe i sfotografowane

Foto: Adobe Stock

To założenia programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu", który ma ruszyć jeszcze jesienią i trwać do końca czerwca 2024 r. Cel: wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach oraz wprowadzenie porad żywieniowych dla pacjentów. Autorzy projektu rozporządzenia w sprawie pilotażu tj. resort zdrowia argumentuje: "Dobrze odżywiony świadczeniobiorca, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia."

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Ochrona zdrowia
Unijny kompromis w sprawie pakietu farmaceutycznego
Ochrona zdrowia
Prof. Michał Zembala: Przeszczepiłem 300 serc
Ochrona zdrowia
Światowa federacja zabrała głos w sprawie z Oleśnicy. Broni zastrzyków w serce
Ochrona zdrowia
Prezes NFZ dla „Rz”: Będą zmiany w finansowaniu Ambulatoryjnej Opieki Specjalistycznej
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Ochrona zdrowia
Dyrektor szpitala: „Zobowiązania NFZ wobec naszego szpitala to 11 mln zł”