Reklama
Rozwiń
Reklama

Szpitalne menu bogatsze, droższe i sfotografowane

Posiłki w szpitalach mają być przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej 7 dni. Każdego dnia szpital będzie publikował na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków serwowanych pacjentom.

Publikacja: 15.09.2023 13:43

Szpitalne menu bogatsze, droższe i sfotografowane

Foto: Adobe Stock

To założenia programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu", który ma ruszyć jeszcze jesienią i trwać do końca czerwca 2024 r. Cel: wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach oraz wprowadzenie porad żywieniowych dla pacjentów. Autorzy projektu rozporządzenia w sprawie pilotażu tj. resort zdrowia argumentuje: "Dobrze odżywiony świadczeniobiorca, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia."

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Ochrona zdrowia
Szpital w Lublińcu bankrutuje. Powiat chce go wydzierżawić
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Ochrona zdrowia
Ministerstwo Zdrowia chce ograniczyć zarobki lekarzy. Znamy propozycje resortu
Ochrona zdrowia
Młodzi lekarze bez stażu podyplomowego?
Ochrona zdrowia
Do 2030 r. w Europie będzie brakować 4,5 mln pracowników ochrony zdrowia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Ochrona zdrowia
Jeden lekarz na 300 pacjentów w szpitalach psychiatrycznych
Reklama
Reklama