Truskawki w jedwabiu

Sposób na zapobieganie psuciu się i gniciu owoców i warzyw znaleźli amerykańscy naukowcy.

Publikacja: 24.05.2016 18:20

Truskawki w jedwabiu

Foto: Wikimedia Commons

Aby zmniejszyć marnotrawstwo szybko psujących się warzyw i owoców i skutecznie je konserwować, badacze z Uniwersytetu Tufts proponują maczanie ich w roztworze jedwabiu, przezroczystym, bezwonnym i biodegradowalnym. Zespołem kieruje prof. Fiorenzo Omenetto – informuje „Scientific Reports".

Według danych FAO na świecie połowa zbiorów owoców i warzyw marnuje się podczas transportu i magazynowania. Okazuje się, że owoce i warzywa zanurzane w kąpieli, podczas której powlekają się cienką warstewką jedwabiu, nie tracą świeżości i smaku, mimo że nie są przechowywane w chłodniach.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
Polska na czele rewolucji technologii kwantowych
Materiał partnera
Technologie kwantowe: nauka tworzy szanse dla gospodarki
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji