Reklama

Truskawki w jedwabiu

Sposób na zapobieganie psuciu się i gniciu owoców i warzyw znaleźli amerykańscy naukowcy.

Publikacja: 24.05.2016 18:20

Truskawki w jedwabiu

Foto: Wikimedia Commons

Aby zmniejszyć marnotrawstwo szybko psujących się warzyw i owoców i skutecznie je konserwować, badacze z Uniwersytetu Tufts proponują maczanie ich w roztworze jedwabiu, przezroczystym, bezwonnym i biodegradowalnym. Zespołem kieruje prof. Fiorenzo Omenetto – informuje „Scientific Reports".

Według danych FAO na świecie połowa zbiorów owoców i warzyw marnuje się podczas transportu i magazynowania. Okazuje się, że owoce i warzywa zanurzane w kąpieli, podczas której powlekają się cienką warstewką jedwabiu, nie tracą świeżości i smaku, mimo że nie są przechowywane w chłodniach.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama