Reklama

Truskawki w jedwabiu

Sposób na zapobieganie psuciu się i gniciu owoców i warzyw znaleźli amerykańscy naukowcy.

Publikacja: 24.05.2016 18:20

Truskawki w jedwabiu

Foto: Wikimedia Commons

Aby zmniejszyć marnotrawstwo szybko psujących się warzyw i owoców i skutecznie je konserwować, badacze z Uniwersytetu Tufts proponują maczanie ich w roztworze jedwabiu, przezroczystym, bezwonnym i biodegradowalnym. Zespołem kieruje prof. Fiorenzo Omenetto – informuje „Scientific Reports".

Według danych FAO na świecie połowa zbiorów owoców i warzyw marnuje się podczas transportu i magazynowania. Okazuje się, że owoce i warzywa zanurzane w kąpieli, podczas której powlekają się cienką warstewką jedwabiu, nie tracą świeżości i smaku, mimo że nie są przechowywane w chłodniach.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama