Truskawki w jedwabiu

Sposób na zapobieganie psuciu się i gniciu owoców i warzyw znaleźli amerykańscy naukowcy.

Publikacja: 24.05.2016 18:20

Truskawki w jedwabiu

Foto: Wikimedia Commons

Aby zmniejszyć marnotrawstwo szybko psujących się warzyw i owoców i skutecznie je konserwować, badacze z Uniwersytetu Tufts proponują maczanie ich w roztworze jedwabiu, przezroczystym, bezwonnym i biodegradowalnym. Zespołem kieruje prof. Fiorenzo Omenetto – informuje „Scientific Reports".

Według danych FAO na świecie połowa zbiorów owoców i warzyw marnuje się podczas transportu i magazynowania. Okazuje się, że owoce i warzywa zanurzane w kąpieli, podczas której powlekają się cienką warstewką jedwabiu, nie tracą świeżości i smaku, mimo że nie są przechowywane w chłodniach.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont