Druk 3D na słodko

Niezwykłe formy z cukru można uzyskać dzięki nowej drukarce trójwymiarowej wytwarzającej... jedzenie.

Publikacja: 16.01.2014 13:02

Urządzenia mogą drukować obiekty w wielu kolorach.

Urządzenia mogą drukować obiekty w wielu kolorach.

Foto: materiały prasowe

Dotąd popularne drukarki 3D „zasilane" były plastikiem i żywicami. Dla projektantów i hobbistów to raj, ale dla zwykłego człowieka — nic ciekawego. To się wreszcie zmieniło dzięki amerykańskiej firmie 3D Systems, która podczas targów elektroniki CES 2014 w Las Vegas zaprezentowała trójwymiarową drukarkę na... cukier.

Wytworzone w ten sposób „kostki" cukru nie są już kostkami — mogą mieć dowolny kształt, ograniczony wyłącznie wyobraźnią twórcy — cukiernika. Urządzenie jest na tyle precyzyjne, że obiekty mogą mieć nawet ruchome części.

Podstawowy model urządzenia ChefJet (kosztuje 5 tys. dolarów) wykorzystuje tylko jeden rodzaj cukru. Obiekty drukowane są zatem tylko w jednym kolorze. Droższy model ChefJet Pro (ok. 10 tys. dolarów) może łączyć kilka surowców w efekcie dając wielokolorowe zdobienia.

Jak to działa? Podobnie jak w przypadku „zwykłych" drukarek 3D materiał — cukier jest natryskiwany warstwa po warstwie. Urządzenie następnie rozpyla wodę utwardzając cukier. Później przystępuje do natryskiwania kolejnej warstwy.

Maszyny mogą natryskiwać w ten sposób czekoladę albo różnokolorowy cukier (producent wspomina o zasilaniu cukrem waniliowym, miętowym, jabłkowym, wiśniowym i arbuzowym). Różne smaki dają oczywiście różne kolory.

Tańsza wersja jest niewiele większa od kuchenki mikrofalowej. Przedstawiciele 3D Systems sugerują, że jest ona świetnym uzupełnieniem warsztatu pracy cukiernika, restauratora czy barmana.

- Jedzenie jest fantastyczną platformą dla eksperymentowania, pokazywania swojej kreatywności i po prostu świętowania. Chcemy, aby te potężne drukarki 3D znalazły się w kuchniach cukierników i kucharzy — mówi Liz von Hasseln, odpowiedzialna za dział spożywczy w 3D Systems.

ChefJet ma być dostępny w drugiej połowie roku. Droższy model Pro jest większy, ale pozwala na drukowanie w kolorze i to z rozdzielczością bliską fotograficznej. Ten model również ma pojawić się w sprzedaży w drugiej połowie 2014 roku. Obu urządzeniom będzie towarzyszyć podręcznik Digitial Cookbook, który umożliwi projektowanie trójwymiarowe osobom nie posiadającym wiedzy inżynierskiej.

Więcej informacji na stronie www.3dsystems.com

Dotąd popularne drukarki 3D „zasilane" były plastikiem i żywicami. Dla projektantów i hobbistów to raj, ale dla zwykłego człowieka — nic ciekawego. To się wreszcie zmieniło dzięki amerykańskiej firmie 3D Systems, która podczas targów elektroniki CES 2014 w Las Vegas zaprezentowała trójwymiarową drukarkę na... cukier.

Wytworzone w ten sposób „kostki" cukru nie są już kostkami — mogą mieć dowolny kształt, ograniczony wyłącznie wyobraźnią twórcy — cukiernika. Urządzenie jest na tyle precyzyjne, że obiekty mogą mieć nawet ruchome części.

Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
Polska na czele rewolucji technologii kwantowych
Materiał partnera
Technologie kwantowe: nauka tworzy szanse dla gospodarki
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji