Nie jedzenie mięsa służy klimatowi Ziemi

Nowe badanie kompleksowo rozlicza emisję gazów cieplarnianych pochodzących z diety mieszkańców Unii Europejskiej. Pokazuje ono, że mięso i przetwory mleczne są odpowiedzialne za lwią część tej emisji.

Aktualizacja: 24.10.2018 12:28 Publikacja: 24.10.2018 11:40

Nie jedzenie mięsa służy klimatowi Ziemi

Foto: Stock Adobe

Przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej, w związku ze sposobem odżywiania, produkuje 1070 kg CO2 rocznie. Na tę ilość składają się zarówno emisje związane z wytworzeniem czy przygotowaniem produktów spożywczych, jak i zmiany sposobu użytkowania gruntów czy transport. To mniej więcej tyle, ile wytwarza jeden samochód pokonujący trasę 6000 km. Do tej pory Komisja Europejska uważała, że jest to o 1/3 mniej.

Badanie International Institute for Applied Systems Analysis, opublikowane w piśmie Global Food Security, stwierdza, że dieta Europejczyków ma ogromny wpływ na produkcję gazów cieplarnianych. Spożywane przez nas mięso i nabiał są odpowiedzialne za ponad 75% produkcji dwutlenku węgla związanego z nawykami żywieniowymi. Przyczyną jest nie tylko sama produkcja mięsa i nabiału, gdzie zwierzęta emitują do atmosfery dużo CO2, przyczyną jest również wylesianie w celu zwiększenia ilości gruntów uprawnych dla produkcji pasz. Zaskakujące jest to, że handel międzynarodowy i przewozy produktów ma w tym przypadku marginalne znaczenie w porównaniu z innymi źródłami.

Badania to jest źródłem informacji nie tylko dla decydentów, ale również dla świadomych konsumentów, którzy zdają sobie sprawę ze swojego wpływu na losy świata. Stwierdza ono jednoznacznie, że spożywanie mniejszej ilości mięsa i nabiału jest jednym z podstawowych działań, jakie jednostki mogą podjąć w celu zmniejszenia swojego wpływu na zmiany klimatyczne.

"Europejczycy są kulturowo przywiązani do konsumpcji mięsa i produktów mlecznych. Ograniczenie naszego wpływu na zmiany klimatu niekoniecznie wymaga zaprzestania spożywania tych produktów żywnościowych, ale raczej dalszej dywersyfikacji naszych diet, aby zmniejszyć ich udział". – powiedziała Vilma Sandström, doktorantka Uniwersytetu Helsińskiego, która opracowywała to badanie.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne