Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 24.10.2018 12:28 Publikacja: 24.10.2018 11:40
Foto: Stock Adobe
Przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej, w związku ze sposobem odżywiania, produkuje 1070 kg CO2 rocznie. Na tę ilość składają się zarówno emisje związane z wytworzeniem czy przygotowaniem produktów spożywczych, jak i zmiany sposobu użytkowania gruntów czy transport. To mniej więcej tyle, ile wytwarza jeden samochód pokonujący trasę 6000 km. Do tej pory Komisja Europejska uważała, że jest to o 1/3 mniej.
Badanie International Institute for Applied Systems Analysis, opublikowane w piśmie Global Food Security, stwierdza, że dieta Europejczyków ma ogromny wpływ na produkcję gazów cieplarnianych. Spożywane przez nas mięso i nabiał są odpowiedzialne za ponad 75% produkcji dwutlenku węgla związanego z nawykami żywieniowymi. Przyczyną jest nie tylko sama produkcja mięsa i nabiału, gdzie zwierzęta emitują do atmosfery dużo CO2, przyczyną jest również wylesianie w celu zwiększenia ilości gruntów uprawnych dla produkcji pasz. Zaskakujące jest to, że handel międzynarodowy i przewozy produktów ma w tym przypadku marginalne znaczenie w porównaniu z innymi źródłami.
Badania to jest źródłem informacji nie tylko dla decydentów, ale również dla świadomych konsumentów, którzy zdają sobie sprawę ze swojego wpływu na losy świata. Stwierdza ono jednoznacznie, że spożywanie mniejszej ilości mięsa i nabiału jest jednym z podstawowych działań, jakie jednostki mogą podjąć w celu zmniejszenia swojego wpływu na zmiany klimatyczne.
"Europejczycy są kulturowo przywiązani do konsumpcji mięsa i produktów mlecznych. Ograniczenie naszego wpływu na zmiany klimatu niekoniecznie wymaga zaprzestania spożywania tych produktów żywnościowych, ale raczej dalszej dywersyfikacji naszych diet, aby zmniejszyć ich udział". – powiedziała Vilma Sandström, doktorantka Uniwersytetu Helsińskiego, która opracowywała to badanie.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Naukowcy z University of California w Riverside i Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu podzielili się niezwyk...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Neandertalczycy już około 125 tys. lat temu praktykowali wyszukany sposób przetwarzania żywności poprzez wytapia...
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas