Zobaczyć zapach

Do tej pory naukowcy byli przekonani, że synestezja - nakładanie się na siebie różnych wrażeń zmysłowych - to przywilej wąskiej grupy osób. Teraz jednak okazuje się, że zdolność zobaczenia dźwięku czy posmakowania koloru może być całkiem powszechną umiejętnością, której wielu z nas nie jest świadomych.

Aktualizacja: 05.10.2008 18:05 Publikacja: 05.10.2008 01:01

Zobaczyć zapach

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

Do tej pory naukowcy byli przekonani, że synestezja - nakładanie się na siebie różnych wrażeń zmysłowych - to przywilej wąskiej grupy osób. Teraz jednak okazuje się, że zdolność zobaczenia dźwięku czy posmakowania koloru może być całkiem powszechną umiejętnością, której wielu z nas nie jest świadomych. Dowiodły tego wyniki badań prowadzonych przez Ferrinne Spector i Daphne Maurer z McMaster University w Kanadzie, ogłoszone podczas kongresu American Synesthesia Association. Badaczki zebrały 78 osób przekonanych o tym, że nie mają zdolności synestetycznych.

Ochotnicy ci mieli za zadanie powąchać zawartość 22 słoiczków i przypisać te zapachy do kolorów czy struktur (takich jak szorstki czy gładki). Jedynym wymogiem było unikanie powiązań oczywistych. Podczas badania naturalnie nie udało się ominąć związków takich jak zapach pomarańczowy - kolor pomarańczowy czy skojarzeń mięty z gładkością. Jednak pojawiło się też sporo par nieoczywistych, powtarzających się w ocenach zbyt wielu uczestników badania, aby to uznać za przypadek. Na przykład zapach grzybów sporo osób skojarzyło z kolorem żółtym lub niebieskim, lawendę interpretowano jako zieloną i lepką, a imbir jako czarny i ostry.

Badaczki przyznają, że na "kolorystyczny" i "strukturalny" odbiór zapachów ma wpływ nasza wiedza o przedmiocie, który tę woń wydziela. Na przykład wiadomo, że imbir jest ostry w smaku, a lawenda to roślina tworząca zielono-fioletowe łany. Mimo to nie wszystkie wymienione związki koloru czy struktury i zapachu da się wyjaśnić w ten sposób. I właśnie w tych trudnych do logicznej interpretacji powiązaniach kryje się zdolność synestezji.

To nie koniec dowodów na powszechność tej umiejętności wśród ludzi. Amerykanka Ursina Teuscher z University of California poprosiła blisko 200 osób, aby przypisały poszczególnym miesiącom formę figur geometrycznych oraz linii prostych czy krzywych. Mimo że część z badanych osób była przekonana, iż z synestezją nie ma wiele wspólnego, na komputerze przyporządkowała majowi czy październikowi takie same kształty jak te wybrane przez synestetyków.

Zdaniem naukowców dowodzi to dużo większej roli przenikania się wrażeń zmysłowych w naszym życiu, niż do tej pory uważaliśmy. Co więcej, wyniki badań sugerują, aby nie wykluczać zdolności synestezji u tych osób, które jej u siebie nie zauważają.

- Jeśli niektórzy ludzie twierdzą, że nie potrafią zobaczyć smaku czy posmakować dźwięku, zazwyczaj nie weryfikujemy tego. A to może być dużym błędem - uważa Teuscher.

Do tej pory naukowcy byli przekonani, że synestezja - nakładanie się na siebie różnych wrażeń zmysłowych - to przywilej wąskiej grupy osób. Teraz jednak okazuje się, że zdolność zobaczenia dźwięku czy posmakowania koloru może być całkiem powszechną umiejętnością, której wielu z nas nie jest świadomych. Dowiodły tego wyniki badań prowadzonych przez Ferrinne Spector i Daphne Maurer z McMaster University w Kanadzie, ogłoszone podczas kongresu American Synesthesia Association. Badaczki zebrały 78 osób przekonanych o tym, że nie mają zdolności synestetycznych.

Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań