Reklama

Lecznicze zioła neantertalczyków

Najbliżsi kuzyni człowieka nie tylko jedli gotowane rośliny, ale także znali ich lecznicze właściwości

Publikacja: 20.07.2012 00:11

Narzędzia neandertalczyków

Narzędzia neandertalczyków

Foto: Fotorzepa, Darek Golik

Dowiedli tego badacze z Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Australii pracujący pod kierunkiem prof. Karen Hardy z University of York i Universitat Autónoma de Barcelona.

Rezultaty badań opublikowali na łamach magazynu „Naturwissenschaften". Do niedawna wiadomo było jedynie, że neandertalczycy, którzy zniknęli między 30 a 24 tys. lat temu, żywili się mięsem.

Badacze przeanalizowali skład skamieniałej płytki nazębnej z pięciu czaszek neandertalczyków znalezionych w jaskini El Sidrón w północnej Hiszpanii. Posłużyli się m. in. technikami chromatografii gazowej czy spektrometrii masowej.

Korzystając z tych metod w połączeniu z analizą mikroskamieniałości roślinnych, badacze znaleźli dowody obecności dymu, szeregu gotowanych produktów skrobiowych oraz dwóch roślin znanych z leczniczych właściwości.

– Byliśmy w stanie zidentyfikować bloki związków chemicznych świadczące o jedzeniu pokarmów bogatych w węglowodany – powiedział prof. Matthew Collins.

Reklama
Reklama

Naukowcy twierdzą, że granulki skrobi i węglowodanów są powszechne w próbkach, są też dowody na związki roślinne, takie jak azuleny i kumaryny. Według badaczy skamieniała płytka nazębna nosi ślady spożywania przez neandertalczyków orzechów, traw, a nawet zielonych warzyw.

– Zróżnicowane wykorzystanie roślin sugeruje, że neandertalscy mieszkańcy El Sidrón mieli wyrafinowaną wiedzę o ich naturalnym otoczeniu – powiedziała prof. Karen Hardy. – Mieli możliwość wyboru i korzystania z określonych roślin ze względu na ich wartość odżywczą, a także właściwości lecznicze. Choć mięso było ważne, dieta wzbogacona o pokarmy roślinne była o wiele bardziej skomplikowana, niż wcześniej przypuszczaliśmy.

– Mamy dowody wskazujące na jedzenie roślin o małej wartości odżywczej, takich jak krwawnik i rumianek – podkreśla dr Stephen Buckley z University of York. – Wiemy, że neandertalczycy czuli ich gorzki smak. Jest więc prawie pewne, że były spożywane z innych powodów niż walory smakowe.

Nauka
Naukowcy wskazują na zaskakującą przyczynę epidemii dżumy. „Jedna z największych katastrof ludzkich”
Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama