Dowiedli tego badacze z Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Australii pracujący pod kierunkiem prof. Karen Hardy z University of York i Universitat Autónoma de Barcelona.
Rezultaty badań opublikowali na łamach magazynu „Naturwissenschaften". Do niedawna wiadomo było jedynie, że neandertalczycy, którzy zniknęli między 30 a 24 tys. lat temu, żywili się mięsem.
Badacze przeanalizowali skład skamieniałej płytki nazębnej z pięciu czaszek neandertalczyków znalezionych w jaskini El Sidrón w północnej Hiszpanii. Posłużyli się m. in. technikami chromatografii gazowej czy spektrometrii masowej.
Korzystając z tych metod w połączeniu z analizą mikroskamieniałości roślinnych, badacze znaleźli dowody obecności dymu, szeregu gotowanych produktów skrobiowych oraz dwóch roślin znanych z leczniczych właściwości.
– Byliśmy w stanie zidentyfikować bloki związków chemicznych świadczące o jedzeniu pokarmów bogatych w węglowodany – powiedział prof. Matthew Collins.