Reklama

Lecznicze zioła neantertalczyków

Najbliżsi kuzyni człowieka nie tylko jedli gotowane rośliny, ale także znali ich lecznicze właściwości

Publikacja: 20.07.2012 00:11

Narzędzia neandertalczyków

Narzędzia neandertalczyków

Foto: Fotorzepa, Darek Golik

Dowiedli tego badacze z Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Australii pracujący pod kierunkiem prof. Karen Hardy z University of York i Universitat Autónoma de Barcelona.

Rezultaty badań opublikowali na łamach magazynu „Naturwissenschaften". Do niedawna wiadomo było jedynie, że neandertalczycy, którzy zniknęli między 30 a 24 tys. lat temu, żywili się mięsem.

Badacze przeanalizowali skład skamieniałej płytki nazębnej z pięciu czaszek neandertalczyków znalezionych w jaskini El Sidrón w północnej Hiszpanii. Posłużyli się m. in. technikami chromatografii gazowej czy spektrometrii masowej.

Korzystając z tych metod w połączeniu z analizą mikroskamieniałości roślinnych, badacze znaleźli dowody obecności dymu, szeregu gotowanych produktów skrobiowych oraz dwóch roślin znanych z leczniczych właściwości.

– Byliśmy w stanie zidentyfikować bloki związków chemicznych świadczące o jedzeniu pokarmów bogatych w węglowodany – powiedział prof. Matthew Collins.

Reklama
Reklama

Naukowcy twierdzą, że granulki skrobi i węglowodanów są powszechne w próbkach, są też dowody na związki roślinne, takie jak azuleny i kumaryny. Według badaczy skamieniała płytka nazębna nosi ślady spożywania przez neandertalczyków orzechów, traw, a nawet zielonych warzyw.

– Zróżnicowane wykorzystanie roślin sugeruje, że neandertalscy mieszkańcy El Sidrón mieli wyrafinowaną wiedzę o ich naturalnym otoczeniu – powiedziała prof. Karen Hardy. – Mieli możliwość wyboru i korzystania z określonych roślin ze względu na ich wartość odżywczą, a także właściwości lecznicze. Choć mięso było ważne, dieta wzbogacona o pokarmy roślinne była o wiele bardziej skomplikowana, niż wcześniej przypuszczaliśmy.

– Mamy dowody wskazujące na jedzenie roślin o małej wartości odżywczej, takich jak krwawnik i rumianek – podkreśla dr Stephen Buckley z University of York. – Wiemy, że neandertalczycy czuli ich gorzki smak. Jest więc prawie pewne, że były spożywane z innych powodów niż walory smakowe.

Dowiedli tego badacze z Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Australii pracujący pod kierunkiem prof. Karen Hardy z University of York i Universitat Autónoma de Barcelona.

Rezultaty badań opublikowali na łamach magazynu „Naturwissenschaften". Do niedawna wiadomo było jedynie, że neandertalczycy, którzy zniknęli między 30 a 24 tys. lat temu, żywili się mięsem.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
Reklama
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Nauka
Jedyny w Polsce reaktor jądrowy MARIA wznowi prace
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama