?Organiczna wcale nie jest zdrowsza

?Nowe wyniki badań produktów ekologicznych wskazują, że ich wyższa cena nie musi iść w parze z lepszą jakością

Publikacja: 05.09.2012 20:07

Pomidory uprawiane w „ekologicznych” gospodarstwach są tak samo zdrowe i pożywne jak inne

Pomidory uprawiane w „ekologicznych” gospodarstwach są tak samo zdrowe i pożywne jak inne

Foto: Associated Press

Organiczne marchewki, ekologiczna sałata, naturalne jajka, warzywa i owoce z biologicznych upraw – są droższe, ale zdrowsze. A na zdrowiu się nie oszczędza, prawda? To dlatego w supermarketach stworzono dla nich specjalne działy, a sklepy z ekologiczną żywnością powstają jak grzyby (organiczne) po deszczu.

Naturalnie, że naturalne

Moda na zdrową żywność to trend globalny, dlatego sprawie postanowili przyjrzeć się naukowcy z Uniwersytetu Stanforda. Przeanalizowali wyniki 17 zbiorczych badań porównujących zdrowie ludzi jedzących żywność organiczną i normalną. Sprawdzili też 223 badania składu żywności ekologicznej pod kątem ich własności odżywczych, a także występowania bakterii, grzybów i pestycydów. Wyniki raczej nie spodobają się producentom takiej żywności.

– Niektórzy ufają, że organiczna żywność jest zawsze lepsza i zdrowsza niż konwencjonalna – mówi dr Crystal Smith-Spangler, która prowadziła te badania. – Trochę nas zaskoczyło, że nie udało nam się tego potwierdzić. Jeżeli jesteś dorosłym człowiekiem i podejmujesz decyzję o kupnie z myślą o zdrowiu, to nie ma wielkiej różnicy między jedzeniem organicznym a konwencjonalnym. Zbadano m.in. owoce, warzywa, jajka, mięso, produkty zbożowe i mleczne. Ich chemiczny skład był praktycznie taki sam, jeżeli chodzi o obecność białek, tłuszczu, witamin. Produkty organiczne zawierały więcej związków azotu, co badacze łączą z faktem wykorzystywania naturalnych nawozów. Jednocześnie w ekologicznej żywności było o ok. 30 proc. mniej pestycydów – co potwierdza słowa producentów o ich „zdrowszym" składzie.

Różnice między różnymi typami tych samych produktów były jednak dość duże – przyznają naukowcy opisujący swoją pracę w „Annals of Internal Medicine". Ale wynikają one stąd, że ogromny wpływ na skład żywności ma samo miejsce ich produkcji – np. rodzaj gleby w przypadku warzyw i owoców czy paszy dla zwierząt w przypadku mięsa, mleka czy jaj.

Najnowsze ustalenia są zbieżne z wynikami zaprezentowanymi przez angielską Food Standards Agency. – Konsumenci wybierają żywność organiczną z wielu różnych powodów, ale to badanie pokazuje, że nie ma przekonujących dowodów na różnice między produktami ekologicznymi i konwencjonalnymi, jeżeli chodzi o wartości odżywcze czy aspekty zdrowotne – mówi prof. Alan Dangour z London School of Hygiene and Tropical Medicine, który był autorem raportu na ten temat sprzed kilku lat.

„To nie badania kliniczne"

Nie pozostawia również wątpliwości komentarz Departamentu Zdrowia. „Nie ma dowodów na korzyści zdrowotne jedzenia produktów organicznych w porównaniu z konwencjonalnymi. Będziemy tę sprawę badać" – cytuje rzecznika tej instytucji sieć BBC.

Przedstawione przez naukowców wyniki oburzyły producentów ekologicznej żywności. „Badania traktują testy zbóż tak, jakby to były testy kliniczne leków. W ten sposób wyolbrzymiają pewne różnice, podczas gdy te naprawdę ważne są rozmywane" – głosi oświadczenie Soil Association. Żywność ekologiczna (certyfikowana) musi być wytwarzana bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Zabronione jest również wykorzystywane produktów modyfikowanych genetycznie. Zwierzęta w hodowlach ekologicznych zwykle mają lepsze warunki, otrzymują naturalną paszę. W procesie produkcji nie wykorzystuje się sztucznych dodatków. Są też inne zalety – takie uprawy czy hodowle w mniejszym stopniu zanieczyszczają środowisko naturalne, przyczyniają się do zachowania bioróżnorodności, a także umożliwiają bezpieczny rozwój wsi. Wszystko to sprawia, że żywność ekologiczna jest znacznie – od 40 do nawet 100 proc. – droższa niż konwencjonalna.

Masz pytanie, wyślij e-mail do autora: p.koscielniak@rp.pl

Organiczne marchewki, ekologiczna sałata, naturalne jajka, warzywa i owoce z biologicznych upraw – są droższe, ale zdrowsze. A na zdrowiu się nie oszczędza, prawda? To dlatego w supermarketach stworzono dla nich specjalne działy, a sklepy z ekologiczną żywnością powstają jak grzyby (organiczne) po deszczu.

Naturalnie, że naturalne

Pozostało 92% artykułu
Nauka
Najkrótszy dzień i najdłuższa noc w 2024 roku. Kiedy wypada przesilenie zimowe?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku