Skąd jędrność w truskawkach?

Truskawki zapylane przez pszczoły są lepsze od zapylonych przez wiatr.

Aktualizacja: 06.12.2013 14:58 Publikacja: 06.12.2013 13:37

fot. © Zbigniew Kołtowski; źródło - pasieka24.pl

fot. © Zbigniew Kołtowski; źródło - pasieka24.pl

Foto: materiały prasowe

Owoce, w tworzeniu których biorą udział pszczoły, są bardziej kształtne, czerwieńsze, jędrniejsze, mają mniej skaz, a także są większe. Do takiego wniosku doszli naukowcy niemieccy z Uniwersytetu w Getyndze, zespołem kierował dr Bjorn Klatt.

Eksperymenty przeprowadzone na uniwersyteckim polu doświadczalnym wykazały, że truskawki zapylone przez pszczoły ważą średnio o 11 proc. więcej od zapylonych przez wiatr i o 30 proc. więcej niż te które rozwinęły się w wyniku samozapylenia. Wiadomość o eksperymencie publikuje pismo "British Proceedings of the Royal Society B".

Zapylone przez pszczoły, bardziej jędrne truskawki, mogą leżeć dłużej od innych na ladzie sklepowej czy na straganie, od 12 do 26 godzin. Ma to poważne skutki handlowe. Badacze sprawdzili, że 90 proc. truskawek przestaje nadawać się do sprzedaży po czterech dniach magazynowania, przechowywania w chłodni. Na rynek europejski trafia w sezonie 1,5 miliona ton truskawek. Według szacunków badaczy z Uniwersytetu w Getyndze, całkowite zapylanie ich przez pszczoły pozwoliłoby zredukować straty o 11 proc. czyli o blisko 240 milionów euro.

- Pszczoły zapylają lepiej ponieważ robią to dokładniej, w procesie tym bierze udział więcej ziarenek pyłku odgrywającego zasadniczą rolę w systemie hormonalnym rośliny - wyjaśnia dr Bjorn Klatt.

Naukowcy z Getyngi są przekonani, że zapylanie przez pszczoły - nie tylko truskawek, także wielu innych roślin uprawnych, jest niedoceniane, zarówno pod względem botanicznym jak i ekonomicznym.

Krzysztof Kowalski

______________

Truskawki, zapylanie, pszczoły, Bjorn Klatt

Zdjęcie

Owoce, w tworzeniu których biorą udział pszczoły, są bardziej kształtne, czerwieńsze, jędrniejsze, mają mniej skaz, a także są większe. Do takiego wniosku doszli naukowcy niemieccy z Uniwersytetu w Getyndze, zespołem kierował dr Bjorn Klatt.

Eksperymenty przeprowadzone na uniwersyteckim polu doświadczalnym wykazały, że truskawki zapylone przez pszczoły ważą średnio o 11 proc. więcej od zapylonych przez wiatr i o 30 proc. więcej niż te które rozwinęły się w wyniku samozapylenia. Wiadomość o eksperymencie publikuje pismo "British Proceedings of the Royal Society B".

Nauka
Rak i ryba. Czy mogą nam pomóc usunąć mikroplastik ze środowiska?
Materiał Promocyjny
Bank Pekao S.A. uruchomił nową usługę doradztwa inwestycyjnego
Nauka
Niezwykłe znalezisko na Hawajach. Z jądra Ziemi wyciekają złoto i inne cenne metale
Nauka
Rośliny „słyszą” owady? Zaskakujące wyniki badań
Materiał Partnera
Czy przyszli lekarze chcą wyjechać z Polski? Oto najnowsze badania UW
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Nauka
Naukowcy zbadali setki narzędzi Azteków. Ujawniły zaskakujący trop
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont