Winowajca

Historia walca sięga 1815 roku. Wniósł powiew świeżości, przełamywał konwenanse, ale podobno nie przypadł do gustu samemu Byronowi. ?A jednak został nazwany „wiedeńskim" i wkrótce stał się jednym z symboli Austrii, obok sznycla i „króla deserów", czyli tortu Sachera.

Publikacja: 20.06.2014 09:33

Red

Ale mnie interesuje, czy do tego grona mają szansę dołączyć austriackie wina?

Tradycje uprawy winorośli sięgają w Austrii czasów rzymskich. Jednak przez ostatnie 100 lat producenci postawili, a nawet, powiedziałbym, wyspecjalizowali się w słodkich winach z odmian müller-thurgau i grüner veltliner.

Przełomowym momentem dla Austriaków był jednak zwrot w latach 90. w stronę białych, wytrawnych win. Wymusił to poniekąd słaby PR, jaki miały w tym czasie austriackie wina w świecie, ale oceniając z perspektywy, było to fantastyczne posunięcie. Pojawiła się nowa fala odważnych młodych winiarzy bez kompleksów łączących tradycję z gustem nowoczesnego konsumenta. I właśnie do takiego producenta dziś się udajemy. Nasz cel to region zwany Weinviertel położony zaledwie 250 kilometrów od południowej granicy Polski. Charakterystycznym widokiem w tutejszych miejscowościach są tzw. Kellergasse – uliczki, przy których przycupnęły siedziby drobnych producentów oraz składy win. Natomiast główną odmianą winogron w winnicach Weinviertel, największym obszarze winnym dzisiejszej Austrii, jest grüner veltliner, któremu towarzyszą riesling i czerwony zweigelt. Mnie jednak zamarzył się aromatyczny muskateller.

Muskateller to jeden z najstarszych winnych szczepów. Jego początków prawdopodobnie należy szukać gdzieś we Włoszech lub Grecji. Nie jest wybredny co do gleby, na której rośnie, ale nadrabia to wrażliwością na zimno, pleśń i szkodniki, przez co nie zalicza się do grona faworytów producentów winogron. Może być biały lub czerwony, ale oba mają ten charakterystyczny i niepowtarzalny zapach oraz posmak gałki muszkatołowej, którego dziś szukam.

Jestem w Falkenstein, które już od tysiąca lat żyje winem. W XIV wieku miał tu nawet swoją siedzibę sąd rozstrzygający wszelkie spory dotyczące produkcji i sprzedaży wina w rejonie. Winnice Falkenstein leżą średnio 200 metrów wyżej niż pozostałe tereny porośnięte winoroślą w Weinviertel. Gorące letnie dni z chłodnymi wieczorami pozwalają tutejszym winogronom dojrzewać powoli i nabierać charakterystycznej świeżości i kwasowości.

A jeśli Falkenstein, to Dürnberg. Dzięki prowadzącemu firmę Christophowi Körnerowi to obecnie jeden z czołowych producentów w regionie. Körner, z pomocą dwóch przyjaciół i zarazem partnerów biznesowych, z sukcesem wprowadza w życie swoją filozofię łączenia szacunku do ziemi i winogron z nowoczesną technologią. Otwieramy Falko Muskateller Cuvée, 50-proc. mieszankę muskatellera z welschrieslingiem oraz sauvignon blanc. Nos? Dyskretny zapach wspomnianej gałki muszkatołowej i zielonych jabłek. W ustach czuć nuty cytrusów, mineralność i zaskakującą świeżość. Wino przyjemnie finiszuje wyważoną kwasowością. Jednym słowem – idealny materiał na aperitif lub dodatek do przystawek.

Na koniec jeszcze jedna atrakcja Dürnberga – „Schmitt'n". To 800-letnia kuźnia przerobiona na miejsce ekspozycji oraz degustacji. Ta ostatnia część działa jako gospoda typu „heuriger", w której producenci tradycyjnie mieli prawo podawać wino wyprodukowane w danym roku. Oprócz tego dostaniemy w „Schmitt'n" zimne przekąski w rodzaju talerza serów oraz wędlin. Warto tu wpaść, by się przekonać, jak smakują pierwszorzędne austriackie wina, kolejny, według mnie, symbol tego kraju.

Ale mnie interesuje, czy do tego grona mają szansę dołączyć austriackie wina?

Tradycje uprawy winorośli sięgają w Austrii czasów rzymskich. Jednak przez ostatnie 100 lat producenci postawili, a nawet, powiedziałbym, wyspecjalizowali się w słodkich winach z odmian müller-thurgau i grüner veltliner.

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie
Nauka
Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?
Nauka
Naukowcy ostrzegają przed tym, co dzieje się w oceanach. „Prawdziwy powód do niepokoju”
Nauka
Rak i ryba. Czy mogą nam pomóc usunąć mikroplastik ze środowiska?
Nauka
Niezwykłe znalezisko na Hawajach. Z jądra Ziemi wyciekają złoto i inne cenne metale