Pinot grigio

Jakiś czas temu przy okazji degustacji niebeczkowanego amerykańskiego chardonnay wspominałem o jego podobieństwie do win z pinot grigio. Nie pozostaje więc dziś nic innego, jak zająć się tym właśnie winem.

Publikacja: 04.07.2014 09:07

Pinot grigio

Foto: Rzeczpospolita

Red

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, ?miłośnik cygar, dobrych trunków ?i wybornej kuchni

Pinot grigio to biała odmiana winorośli, którą znajdziemy w winnicach całej Italii, choć nie plasuje się w czołówce najczęściej uprawianych w tym kraju. Winnych nowicjuszy może zaskoczyć fakt, że jej skórka ma ciemny kolor, a tylko miąższ jest biały. Do Włoch, przez Szwajcarię, przywędrowała z Francji, gdzie znana jest jako pinot gris. „Gris" czy też po włosku „grigio" znaczy „szary" – bo takie właśnie lekko szaroniebieskie zabarwienie mają dojrzałe owoce.

Choć uprawia się ją w całych Włoszech, najlepiej radzi sobie w północnej części kraju – Lombardii, Wenecji Euganejskiej (region Wenecji), Friulii-Wenecji Julijskiej (Triest) i Trydencie-Górnej Adydze. Jakie są najbardziej charakterystyczne smaki w pinot grigio? Cytryna, limonka, jabłko, gruszka i brzoskwinia. To oczywiście wino wytrawne, które dzięki swojej dość wysokiej kwasowości wydaje się mieć jeszcze mniej słodyczy niż chardonnay (jedynie pinot gris z Alzacji będzie wersją bardziej cukierkową). To wino nieskomplikowane, proste, ale absolutnie nie prostackie i nudne, jak twierdzą niektórzy snobistyczni eksperci.

Jednak dość już teorii. Po pinot grigio wybrałem się do Pedemonte, miejscowości oddalonej o kilkanaście kilometrów na północ od Werony. Tu ma swoją siedzibę Farina, producent win z Valpolicelli, którego innych wyrobów, jak choćby amarone czy prosecco, miałem już okazję spróbować. Dzięki temu rosła we mnie nadzieja, że dostanę uczciwie zrobione, finezyjne pinot grigio, a nie masowy produkt dla niewybrednego turysty. I nie pomyliłem się.

Słomkowożółte w kolorze wino Pinot Grigio Veneto IGT (czyli Indicazione Geografica Tipica – co można ująć jako „wino regionalne") dostaję takie, jakie być powinno – bardzo zimne, schłodzone do około 7 stopni. Na marginesie – kiedyś te wina z uwagi na ciemny kolor skórki wino-?gron miały też generalnie ciemniejszą barwę z miedzianymi refleksami (określaną po włosku „ramato"), ale nowoczesna technologia je „wyczyściła" , choć zdarzają się jeszcze amerykańskie egzemplarze o niemal różowym kolorze.

Z wachlarza owocowych smaków pinot grigio na pierwsze miejsce wysuwa się zielone jabłko. Wino jest przede wszystkim świeże, wręcz rześkie, pełne uroczej energii. Jest kwasowe – to efekt wczesnego zbioru owoców, gdyż odmiana ta sama w sobie nie jest zbyt bogata w kwasy. Żeby pinot grigio miało ten swój apetyczny wigor, który pokochali konsumenci na całym świecie, fermentacja i przechowywanie odbywają się w zbiornikach ze stali nierdzewnej (po wlaniu do beczki nabrałoby cięższych aromatów waniliowych).

Żadne pinot grigio, nie tylko to Fariny, nie jest winem do przechowywania, należy je wypić, gdy jest jeszcze młode, rok–dwa od zbioru. Fantastycznie sprawdza się w roli aperitifu przygotowującego czy wręcz gruntującego podniebienie w oczekiwaniu na jedzenie. Ale jeśli chcecie cieszyć się pełnią wina Pinot Grigio Veneto, podajcie je do surowych bądź lekko grillowanych owoców morza lub też ryb w maślanych albo kremowych sosach. Idąc dalej morskim tropem – może być też sushi oraz peruwiańskie ceviche (surowa ryba krótko marynowana w zalewie z limonki, cebuli, soli i papryki).

Na koniec dla dociekliwych – jeśli szukać kolejnych podobieństw i rozszerzać winny repertuar, to oprócz niedębowego chardonnay winem w stylu pinot grigio będzie też pochodzące z Portugalii albarino.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, ?miłośnik cygar, dobrych trunków ?i wybornej kuchni

Pinot grigio to biała odmiana winorośli, którą znajdziemy w winnicach całej Italii, choć nie plasuje się w czołówce najczęściej uprawianych w tym kraju. Winnych nowicjuszy może zaskoczyć fakt, że jej skórka ma ciemny kolor, a tylko miąższ jest biały. Do Włoch, przez Szwajcarię, przywędrowała z Francji, gdzie znana jest jako pinot gris. „Gris" czy też po włosku „grigio" znaczy „szary" – bo takie właśnie lekko szaroniebieskie zabarwienie mają dojrzałe owoce.

Pozostało 82% artykułu
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi