Reklama

Bertani Soave Vintage

Pojedynczy czy też podwójny guyot to nie nazwy węzłów żeglarskich ani modnych drinków, ale dwa z wielu istniejących sposobów prowadzenia krzewów winorośli.

Aktualizacja: 04.06.2015 22:54 Publikacja: 04.06.2015 21:01

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Nazwę wzięły od nazwiska Jules'a Guyota, francuskiego lekarza z wykształcenia, a specjalisty od uprawy winorośli z zamiłowania. W połowie XIX wieku zaproponowana przez niego metoda formowania roślin w winnicach była prawdziwą rewolucją. Z całej Europy zjeżdżali się do niego plantatorzy, by się jej nauczyć. Nie inaczej było w przypadku Gaetano Bertaniego. Ale po kolei...

W 1857 roku w miejscowości Quinto di Valpantena na północ od Werony bracia Giovan Battista i Gaetano Bertani sadzą pierwsze krzaki winorośli. Jednak z powodu swoich niepodległościowych sympatii (a Veneto było wówczas pod panowaniem austriackim) muszą opuścić te strony. Gaetano pojechał aż do Burgundii, gdzie miał niebywałą okazję poznać profesora Guyota i kształcić się pod jego okiem. Kiedy po zjednoczeniu Włoch bracia wrócili, mieli już opracowaną nowatorską koncepcję prowadzenia swojej firmy.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Materiał Partnera
Jak inaczej zobaczyć przeszłość? Eye-tracking w archeologii
Materiał Partnera
Dotacja czy ulga? Ten spór pojawił się wcześniej niż afera o regaty z KPO
Nauka
Niepokojące zjawisko związane z ociepleniem mórz. „Przełomowe" wyniki nowego badania
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Reklama
Reklama