Nazwę wzięły od nazwiska Jules'a Guyota, francuskiego lekarza z wykształcenia, a specjalisty od uprawy winorośli z zamiłowania. W połowie XIX wieku zaproponowana przez niego metoda formowania roślin w winnicach była prawdziwą rewolucją. Z całej Europy zjeżdżali się do niego plantatorzy, by się jej nauczyć. Nie inaczej było w przypadku Gaetano Bertaniego. Ale po kolei...
W 1857 roku w miejscowości Quinto di Valpantena na północ od Werony bracia Giovan Battista i Gaetano Bertani sadzą pierwsze krzaki winorośli. Jednak z powodu swoich niepodległościowych sympatii (a Veneto było wówczas pod panowaniem austriackim) muszą opuścić te strony. Gaetano pojechał aż do Burgundii, gdzie miał niebywałą okazję poznać profesora Guyota i kształcić się pod jego okiem. Kiedy po zjednoczeniu Włoch bracia wrócili, mieli już opracowaną nowatorską koncepcję prowadzenia swojej firmy.