Złe odżywianie osłabia pracę mózgu

Uboga dieta w okresie dojrzewania skutkuje znaczną utratą sprawności intelektu i niezawodności pamięci w wieku dorosłym.

Publikacja: 21.06.2017 17:29

Złe odżywianie osłabia pracę mózgu

Foto: Fotolia

Zespół francuskich biochemików pod kierownictwem dr. Oliviera Manzoniego opublikował w prestiżowym magazynie „The Journal of Neuroscience" wyniki badań nad zależnościami między aktywnością mózgu w wieku dorosłym i sposobem żywienia w okresie dojrzewania. Naukowcy karmili młode myszy produktami pozbawionymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (n-3 PUFA).

Eksperyment dowiódł, że odpowiednie odżywianie w okresie dojrzewania jest ważne dla udoskonalenia pracy mózgu i zachowań w wieku dorosłym. Struktura i funkcje mózgu zmieniają się bowiem w okresie dojrzewania. Nastolatki zaczynają dokonywać własnych wyborów żywieniowych.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne