Reklama

Złe odżywianie osłabia pracę mózgu

Uboga dieta w okresie dojrzewania skutkuje znaczną utratą sprawności intelektu i niezawodności pamięci w wieku dorosłym.

Publikacja: 21.06.2017 17:29

Złe odżywianie osłabia pracę mózgu

Foto: Fotolia

Zespół francuskich biochemików pod kierownictwem dr. Oliviera Manzoniego opublikował w prestiżowym magazynie „The Journal of Neuroscience" wyniki badań nad zależnościami między aktywnością mózgu w wieku dorosłym i sposobem żywienia w okresie dojrzewania. Naukowcy karmili młode myszy produktami pozbawionymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (n-3 PUFA).

Eksperyment dowiódł, że odpowiednie odżywianie w okresie dojrzewania jest ważne dla udoskonalenia pracy mózgu i zachowań w wieku dorosłym. Struktura i funkcje mózgu zmieniają się bowiem w okresie dojrzewania. Nastolatki zaczynają dokonywać własnych wyborów żywieniowych.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Reklama
Reklama