Złe odżywianie osłabia pracę mózgu

Uboga dieta w okresie dojrzewania skutkuje znaczną utratą sprawności intelektu i niezawodności pamięci w wieku dorosłym.

Publikacja: 21.06.2017 17:29

Złe odżywianie osłabia pracę mózgu

Foto: Fotolia

Zespół francuskich biochemików pod kierownictwem dr. Oliviera Manzoniego opublikował w prestiżowym magazynie „The Journal of Neuroscience" wyniki badań nad zależnościami między aktywnością mózgu w wieku dorosłym i sposobem żywienia w okresie dojrzewania. Naukowcy karmili młode myszy produktami pozbawionymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (n-3 PUFA).

Eksperyment dowiódł, że odpowiednie odżywianie w okresie dojrzewania jest ważne dla udoskonalenia pracy mózgu i zachowań w wieku dorosłym. Struktura i funkcje mózgu zmieniają się bowiem w okresie dojrzewania. Nastolatki zaczynają dokonywać własnych wyborów żywieniowych.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań