Jogurt na wrzody

Nowy typ napoju mlecznego może zwalczyć bakterię wywołującą chorobę wrzodową żołądka

Publikacja: 20.03.2009 14:29

Jogurt na wrzody

Jogurt na wrzody

Foto: PharmaFood International Co., Ltd.

Japońscy naukowcy opracowali jogurt, który na osoby z wrzodami żołądka działa podobnie jak szczepionka. Napój można na razie kupić na Dalekim Wschodzie, a dzięki trwającym właśnie w USA badaniom klinicznym produkt już wkrótce znajdzie się na amerykańskim rynku. Europa jest następna w kolejce.

[srodtytul] Powszechny mikrob [/srodtytul]

Za około 80 proc. przypadków choroby wrzodowej żołądka i za 90 proc. przypadków choroby wrzodowej dwunastnicy odpowiada bakteria Helicobacter pylori, która atakuje śluzówki tych narządów. Jak szacuje Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, tym podstępnym mikrobem zainfekowanych jest około 70 proc. Polaków. U 10 — 15 proc. z nich rozwija się choroba wrzodowa, która może doprowadzić nawet do nowotworu.

Podczas trwającego właśnie spotkania American Chemical Society badacze z Kyoto Women's University zaprezentowali lek ukryty w jogurcie, który ma stać się alternatywą dla obecnie stosowanych antybiotyków i preparatów obniżających kwasowość, stosowanych w terapii choroby wrzodowej żołądka.

Nie od dziś jogurt, czyli napój wytwarzany ze sfermentowanego mleka zawierającego żywe kultury bakterii, wykorzystywany jest do regulowania funkcji układu pokarmowego. Obecne w większości jogurtów bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) wspomagają procesy trawienne, przeciwdziałają biegunkom i wzdęciom, a nawet wpływają na niektóre funkcje układu odpornościowego. Japońscy naukowcy poszli tym tropem, ale do jogurtu włożyli gotowe przeciwciała zwalczające Helicobacter pylori.

[srodtytul] Napój z przeciwciałami [/srodtytul]

Ten drobnoustrój zagłębia się w grubej śluzówce, która chroni żołądek przed samostrawieniem. Aby zmniejszyć kwasowość soku żołądkowego, bakteria wytwarza enzym o nazwie ureaza, który pozwala jej na przeżycie w skrajnie nieprzyjaznym środowisku. Naukowcy wstrzyknęli ten enzym kurczakom, co zmobilizowało ich układ odpornościowy do wytworzenia przeciwciał. Zawarte z jajach tych kur przeciwciała zostały następnie wyizolowane i dodane do napoju mlecznego, który przetestowano na 42 osobach zakażonych helicabacter pylori. Badania wykazały, że pod wpływem jogurtu spadła u nich liczba szkodliwych bakterii.

- Nowy jogurt pozwala cieszyć się smakiem napoju mlecznego i jednocześnie zapobiegać zakażeniu lub zwalczać bakterie powodujące wrzody żołądka — mówi dr Hajime Hatta z Kyoto Women's University.

Badacze podkreślają, że jogurt-szczepionka jest znacznie tańszy od leków obecnie stosowanych w terapii wrzodów żołądka i dwunastnicy. Sugerują, że napój ten mógłby być świetnym rozwiązaniem szczególnie dla krajów rozwijających się, gdzie nawet ponad 80 proc. osób może być zakażonych feralną bakterią.

Nauka
Picasso w świecie biznesu. Dlaczego powstają korporacyjne kolekcje sztuki
Nauka
Naukowcy potwierdzili 67-letnią hipotezę. „Niemożliwe” odkrycie
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku