Reklama

Jogurt na wrzody

Nowy typ napoju mlecznego może zwalczyć bakterię wywołującą chorobę wrzodową żołądka

Publikacja: 20.03.2009 14:29

Jogurt na wrzody

Jogurt na wrzody

Foto: PharmaFood International Co., Ltd.

Japońscy naukowcy opracowali jogurt, który na osoby z wrzodami żołądka działa podobnie jak szczepionka. Napój można na razie kupić na Dalekim Wschodzie, a dzięki trwającym właśnie w USA badaniom klinicznym produkt już wkrótce znajdzie się na amerykańskim rynku. Europa jest następna w kolejce.

[srodtytul] Powszechny mikrob [/srodtytul]

Za około 80 proc. przypadków choroby wrzodowej żołądka i za 90 proc. przypadków choroby wrzodowej dwunastnicy odpowiada bakteria Helicobacter pylori, która atakuje śluzówki tych narządów. Jak szacuje Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, tym podstępnym mikrobem zainfekowanych jest około 70 proc. Polaków. U 10 — 15 proc. z nich rozwija się choroba wrzodowa, która może doprowadzić nawet do nowotworu.

Podczas trwającego właśnie spotkania American Chemical Society badacze z Kyoto Women's University zaprezentowali lek ukryty w jogurcie, który ma stać się alternatywą dla obecnie stosowanych antybiotyków i preparatów obniżających kwasowość, stosowanych w terapii choroby wrzodowej żołądka.

Nie od dziś jogurt, czyli napój wytwarzany ze sfermentowanego mleka zawierającego żywe kultury bakterii, wykorzystywany jest do regulowania funkcji układu pokarmowego. Obecne w większości jogurtów bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) wspomagają procesy trawienne, przeciwdziałają biegunkom i wzdęciom, a nawet wpływają na niektóre funkcje układu odpornościowego. Japońscy naukowcy poszli tym tropem, ale do jogurtu włożyli gotowe przeciwciała zwalczające Helicobacter pylori.

Reklama
Reklama

[srodtytul] Napój z przeciwciałami [/srodtytul]

Ten drobnoustrój zagłębia się w grubej śluzówce, która chroni żołądek przed samostrawieniem. Aby zmniejszyć kwasowość soku żołądkowego, bakteria wytwarza enzym o nazwie ureaza, który pozwala jej na przeżycie w skrajnie nieprzyjaznym środowisku. Naukowcy wstrzyknęli ten enzym kurczakom, co zmobilizowało ich układ odpornościowy do wytworzenia przeciwciał. Zawarte z jajach tych kur przeciwciała zostały następnie wyizolowane i dodane do napoju mlecznego, który przetestowano na 42 osobach zakażonych helicabacter pylori. Badania wykazały, że pod wpływem jogurtu spadła u nich liczba szkodliwych bakterii.

- Nowy jogurt pozwala cieszyć się smakiem napoju mlecznego i jednocześnie zapobiegać zakażeniu lub zwalczać bakterie powodujące wrzody żołądka — mówi dr Hajime Hatta z Kyoto Women's University.

Badacze podkreślają, że jogurt-szczepionka jest znacznie tańszy od leków obecnie stosowanych w terapii wrzodów żołądka i dwunastnicy. Sugerują, że napój ten mógłby być świetnym rozwiązaniem szczególnie dla krajów rozwijających się, gdzie nawet ponad 80 proc. osób może być zakażonych feralną bakterią.

Nauka
Naukowcy wskazują na zaskakującą przyczynę epidemii dżumy. „Jedna z największych katastrof ludzkich”
Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama