Odchuszasz się z Dukanem? Uważaj, to może grozić rakiem

Stosowanie popularnej metody odchudzania niesie ryzyko raka jelita

Publikacja: 18.03.2011 23:28

Chodzi o tzw. dietę proteinową, opartą na produktach bogatych w białko (chude mięso i nabiał), a ubogą w węglowodany – ich źródłem jest m.in. białe pieczywo i makarony. Cieszy się ona ogromnym powodzeniem wśród osób, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Powód? Jest skuteczna. Ale uwaga, jej przestrzeganie może mieć negatywne skutki dla zdrowia.

Informację tę przynosi „American Journal of Clinical Nutrition". A konkretnie opublikowany w nim raport z badań naukowców University of Aberdeen.

– Ustaliliśmy, że długoterminowe przestrzeganie diety bogatej w białko i ubogiej w węglowodany, zwłaszcza w błonnik, może wiązać się z ryzykiem raka jelita – mówi dr Harry J. Flint, autor badań.

Wzięło w nich udział 17 otyłych mężczyzn. Uczony sprawdził, w jaki sposób na stanie zdrowia uczestników odbije się stosowanie jednego z trzech sposobów żywienia. Pierwszy był zaplanowany w taki sposób, by utrzymać dotychczasową wagę grubasów. Tym samym przez tydzień każdego dnia zjadali 360 gramów węglowodanów.

W ramach drugiej diety (niskowęglowodanowej) żywili się m.in. jajkami z bekonem (na śniadanie), daniami mięsnymi (na obiad) oraz drobiem, rybami z warzywami (na kolację). Przez cztery tygodnie zjadali 22 gramy węglowodanów dziennie. Przestrzeganie trzeciej diety trwało tyle samo czasu, tyle że ilość zjadanych węglowodanów była umiarkowana – wynosiła 181 gramów.

Po zakończeniu każdego etapu naukowiec analizował skład kału mężczyzn. Zauważył, że skutkiem stosowania diety bogatej w białko było podwyższenie poziomu związków nitrozowych i innych metabolitów, których obecność wiąże się z rozwojem raka. A kiedy w spożywanych produktach było mało węglowodanów, następowało obniżenie stężenia pochodnych błonnika, które chronią przed rakiem.

Dr Flint przyznaje, że badanie zostało przeprowadzone na małej grupie osób. Ale mimo to zaleca ostrożność w stosowaniu diety białkowej (od nazwiska dietetyka, który ją opracował, nazywana jest również dietą Dukana).

Chodzi o tzw. dietę proteinową, opartą na produktach bogatych w białko (chude mięso i nabiał), a ubogą w węglowodany – ich źródłem jest m.in. białe pieczywo i makarony. Cieszy się ona ogromnym powodzeniem wśród osób, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Powód? Jest skuteczna. Ale uwaga, jej przestrzeganie może mieć negatywne skutki dla zdrowia.

Informację tę przynosi „American Journal of Clinical Nutrition". A konkretnie opublikowany w nim raport z badań naukowców University of Aberdeen.

Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego
Materiał Partnera
Fajans w dyplomacji. Jak ceramika z Włocławka zaistniała w polityce kulturalnej PRL?
Nauka
Picasso w świecie biznesu. Dlaczego powstają korporacyjne kolekcje sztuki
Nauka
Naukowcy potwierdzili 67-letnią hipotezę. „Niemożliwe” odkrycie
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku