Reklama

Tajemnica bąbelków w piwie Guinness rozwiązana

Ponieważ nieprzejrzyste i ciemne piwo Guinness'a utrudnia fizyczną obserwację zachowania pęcherzyków w szklanym naczyniu, użyto superkomputerów do przeprowadzenia symulacji zachowania się spienionego piwa w szklance.

Publikacja: 08.05.2019 09:23

Tajemnica bąbelków w piwie Guinness rozwiązana

Foto: shutterstock

Guinness jest najpopularniejszym piwem w Irlandii. Firma założona w Dublinie przez Arthura Guinnessa działa już ponad 250 lat i jest jednym z najbardziej znanych browarów na świecie. Dziś wypija się 10 milionów kufli Guinnessa dziennie.

Jest to bardzo ciemne piwo górnej fermentacji typu stout. Kolor oraz wyrazisty, słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego, a produkowane jest wyłącznie z czterech składników - jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Guinness słynie z gęstej kremowej piany, która powstaje dzięki napełnieniu beczek z piwem mieszaniną dwutlenku węgla i azotu. Piana to bąbelki i to właśnie one zaczęły spędzać sen z oczu badaczy z Osaka University, pracujących pod kierownictwem Tomoaki Watamura.

Po wlaniu piwa Guinness do kufla kwarcowego, bąbelki o małej średnicy (tylko 1/10 wielkości tych, które smakujemy w napojach gazowanych) rozpraszają się po całym naczyniu, a rój bąbelków przesuwa się w dół. To charakteryzuje teksturę tego piwa. Chociaż zaproponowano kilka modeli wyjaśniających ten sposób ruchu roju bąbelków, mechanizm leżący u podstaw formowania tekstury pozostawał problemem otwartym.

Aby to zbadać naukowcy stworzyli przezroczysty płyn zachowujący parametry piwa, który nazwali pseudoGuinness. Następnie sfotografowali przepływ płynu za pomocą szybkiej kamery, oznakowali bąbelki i wizualizowali ruch cieczy.

Okazało się, że tekstura piwa pojawiła się tylko w odległości około 1 mm od pochylonej ściany i nie pojawiła się w jej pionowym sąsiedztwie. Tekstura pojawiła się też, gdy kąty nachylenia szkła był ostry i nie pojawiła się, gdy był rozwarty. To powodowało niestabilność strumienia wlewającego się piwa.

Reklama
Reklama

Okazało się, kluczem do rozwiązania problemu, prócz powstawania ekstremalnie małych bąbelków, jest kąt nachylenia ścian kufla kwarcowego. I w taki sposób superkomputer potwierdził, że piwo musi być chłodne, odpowiednio nagazowane i podawane w odpowiednim szkle.

Nauka
Naukowcy wskazują na zaskakującą przyczynę epidemii dżumy. „Jedna z największych katastrof ludzkich”
Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama